Afscheid krijgt extra dimensie voor Hardenbergse burgervader

videoVoor Peter Snijders en zijn gezin staat deze week in het teken van afscheid nemen. Na acht jaar verlaat hij Hardenberg als burgemeester, om in Zwolle aan de slag te gaan. Dinsdag legde hij zijn ambtsketen neer tijdens de laatste raadsvergadering die hij mocht leiden, vanavond werd hij uitgezwaaid door honderden Hardenbergers en genodigden tijdens een afscheidsfeest in het gemeentepark in Dedemsvaart. Maar het vaarwel kreeg een extra lading voor de hele familie nadat woensdag Snijders’ moeder overleed. 

In onderling overleg werd besloten het feestelijke samenzijn in het lommerrijke park een dag later toch door te laten gaan. ,,Mijn vader en broer zijn er nu niet bij, maar, zeiden ze, ‘ga het afscheid vieren met de mensen waarmee je al die jaren hebt samengewerkt’. Mijn moeder heeft een mooie leeftijd bereikt, 94 jaar is ze geworden’’, legde Snijders aan het begin van zijn toespraak uit.

Peter Snijders bladert met vrouw en kinderen door het eenmalige magazine PETER.
Volledig scherm
Peter Snijders bladert met vrouw en kinderen door het eenmalige magazine PETER. © Frank Uijlenbroek

Trots

Trots was zijn moeder geweest; op haar beide zonen, niet alleen op de in het Drentse Dalen geboren Peter 'die de taal van de streek sprak en een ‘ondernemende burgemeester’ werd. Hoe voelde zich als een vis in het water, ook nadat hij acht jaar geleden van de Drentse gemeente De Wolden naar Hardenberg verkaste om daar burgemeester te worden. ,,Een gemeente die 2,5 keer zo groot is, met een streekfunctie, grote bedrijven en instellingen, en 29 kernen die elk hun eigen kenmerken hebben maar allemaal heel betrokken zijn.’’ Uitdagingen waren er genoeg, zoals de bouw van een nieuw streekziekenhuis die nu in volle gang is, en de komst van het asielzoekerscentrum in de jaren 2014, 2015. ,,Dat was spannend, maar de gemeenteraad maakte de keuze, met een sociaal hart. Ruim 650 asielzoekers verblijven hier, om de verhoudingen goed te houden is veel praten nodig. Ook de buren worden gehoord.’’ Trots was Snijders op de bereikte bevolkingsgroei, als een van de weinige Nederlandse grensgemeenten. ,,Ik heb nog gebeld, we hebben nu bijna 61.000 inwoners. Op achttien na...’’ 

Wethouder Martijn Breukelman overhandigt Peter Snijders (links) een eigen glossy magazine.
Volledig scherm
Wethouder Martijn Breukelman overhandigt Peter Snijders (links) een eigen glossy magazine. © Frank Uijlenbroek

Humor

Zoals ook bleek uit de toespraken van commissaris der koning Andries Heidema, gemeentesecretaris Ida Oostmeijer, ceremoniemeester Douwe Prinsse (oud-wethouder) en loco-burgemeester Martijn Breukelman, wordt er in en buiten de muren van het Hardenbergse gemeentehuis regelmatig veel gelachen. ,,Zoals toen we met het college gingen karten. Ik heb benzine in mijn bloed, de wethouders hebben alleen mijn uitlaat gezien’’, blikte de autoliefhebber met een brede grijns terug. Meer herinneringen worden opgehaald in de 'PETER', een eenmalig glossy-magazine met interviews met een tiental genodigden dat zich had aangemeld als spreker. Snijders en de zijnen wilden - met alle respect - het aantal toespraken zoveel mogelijk beperken. De nadruk bij het afscheidsfeest lag immers vooral op elkaar informeel ontmoeten. In het in festivalsfeer ingerichte park stonden diverse tenten en foodtrucks waar een hapje en een drankje werd geserveerd. Plaatselijke artiesten zorgden voor de muzikale omlijsting.

  1. Reisagentes uit Hardenberg starten t-shirtactie om reisbranche te steunen: ‘Bali er ook zo van?’
    PREMIUM

    Reisagen­tes uit Hardenberg starten t-shirtactie om reisbran­che te steunen: ‘Bali er ook zo van?’

    Reisagentes Antoinette Nicolai van YourTravel en Janneke Eggengoor van The Travel Club uit Hardenberg snappen het chagrijn wel bij al die mensen die hun vakantie in rook zagen zien opgaan. ,,Maar we wilden ook iets positiefs tegenover al die negativiteit zetten”, vertelt Nicolai. Vandaar een t-shirtactie als ‘pleister op de wonde’ voor de reisbranche met ludieke teksten: ‘Bali er ook zo van?’

Vechtdal