Volledig scherm

Altijd op zoek naar bijzondere pennen

BALKBRUG/GRAMSBERGEN - "Het zal nog wel even duren voordat ik in het Guiness World Book Of Records kom te staan ", zegt de 29-jarige pennenverzamelaar Michel van der Weide. "Ik heb meer dan 30.000 verschillende soorten balpennen met diverse reclame-uitingen en ruim 10.000 dubbele exemplaren, maar ik ken verzamelaars die wel 100.000 pennen of meer in hun bezit hebben."

Zaterdag houdt hij in Balkbrug zijn eerste verzamel- en ruilbeurs.

Inmiddels hebben zich al vijfentwintig standhouders gemeld voor de beurs in Het Trefpunt. "Ik wil wel een brede doelgroep aanspreken. Naast pennen tref je er bijvoorbeeld postzegels-, winkelwagenmuntjes- en biermerkenverzamelaars aan. Maar ook een mevrouw die allerlei theeserviezen spaart", zegt Van der Weide. Hij is woonachtig in het Drentse Oosterhesselen en in het dagelijks leven bedrijfskleding-medewerker bij Moderna in Gramsbergen.

Van der Weide verzamelt zelf dus pennen. Op twaalfjarige leeftijd werd hij bevangen door het pennen-virus. "Thuis, bij mijn ouders, stond altijd een pennenbakje. Ik raakte gefascineerd door de teksten die erop stonden en ging ze verzamelen. Eerst in een tekendoosje. Dat werd later een schoenendoos en voordat ik het wist spaarde ik de pennen in een verhuisdoos en momenteel heb ik Curver-kratten vol met pennen." Ze zijn allemaal netjes gesorteerd, op alfabetische volgorde en sinds enige tijd heeft de verzamelaar zijn hele collectie gedigitaliseerd. "Maar ik heb wel alles uitgeprint hoor. De harde schijf van de laptop zal maar crashen, dan ben ik alles kwijt."

Zijn favoriete merk pennen komt toevallig uit Bergentheim. "Inderdaad, in de buurt en het bedrijf Toppoint heeft in al die jaren ontzettend veel verschillende modellen gemaakt. De balpennen schrijven lekker en zijn mooi vormgegeven. Maar uiteindelijk gaat het mij wel om de reclame die erop staat gedrukt. Wat er op staat maakt mij eerlijk gezegd niet zo veel uit. Ik schrijf ook vaak grote bedrijven aan met het verzoek of zij mij pennen willen sturen. Soms krijg ik er maar één voor mijn collectie maar sommigen sturen ook hele pakketten, hartstikke mooi."

Er gaat geen dag voorbij of Van der Weide is wel bezig met zijn hobby. Soms zelfs onbedoeld, zoals bij zijn werkgever waar onder meer bedrijfskleding wordt gereinigd. "In overalls blijven vaak pennen hangen. Collega's weten dat ik pennen spaar en bewaren ze voor mij."

Van der Weides schoonouders zijn deze zomer naar Duitsland geweest en kwamen terug met unieke exemplaren. "Zelfs was ik laatst met mijn vriendin bij Euro Disney in Parijs en dan duik ik echt eerst de souvenirshop in. Altijd op zoek naar bijzondere pennen. TNT bracht onlangs postzegels uit waar je bij twee vellen een Anton Pieck verftube annex pen cadeau kreeg. Nou, die zit al in mijn collectie."

De verzamel- en ruilbeurs is zaterdag 1 december van 10.00 - 14.00 uur in Het Trefpunt Balkbrug

Vechtdal