Volledig scherm
© Lenneke Veerbeek

Asbestdak moet snel verdwijnen

HARDENBERG/ RHEEZERVEEN - In een poging het aantal asbestdaken snel te verminderen, hoeven inwoners van de gemeente Hardenberg niet te betalen als ze asbest brengen naar ROVA-stortplaats Bovenveld in Rheezerveen. De gemeente neemt die kosten voor haar rekening. Wie asbest opruimt, krijgt ook gratis verpakkingsfolie én beschermingsmiddelen

Bij het gratis storten op Bovenveld gaat het wel om kleine hoeveelheden, maximaal 35 vierkante meter. "Tot deze omvang mogen particulieren zelf asbest verwijderen, is het meer dan moet het gebeuren door een gecertificeerd bedrijf", zo laat de gemeente weten.

Met de gratis stortregeling wil Hardenberg inwoners stimuleren om hun asbestdak zo snel mogelijk te verwijderen. De gemeente speelt in op de landelijke regelgeving dat asbestdaken vanaf 2024 verboden zijn omdat ze een gevaar kunnen opleveren voor mens en milieu. De provincie Overijssel en enkele gemeenten, waaronder Hardenberg, zijn bezig een plan te ontwikkelen om het opruimen te versnellen. Maar dat plan is gericht op bedrijfsdaken. En de bestaande subsidieregeling 'asbest eraf, zonnepanelen erop' is bestemd voor agrarische gebouwen.

Omdat er voor particulieren eigenlijk nog geen stimulans is, heeft Hardenberg nu besloten het storten van asbest op Bovenveld gratis te maken. De gemeente verwacht dat hiermee ook illegale stortingen worden voorkomen en de daarmee gepaard gaande hoge kosten om het op te ruimen.

Vechtdal