Volledig scherm
Leah Hofsink, Geert Bouwhuis (grijze trui), Henk Kremer en zijn vrouw Martine (niet op de foto) hebben stichting Autoblubbering Rheeze opgericht. © Max de Krijger

Autoblubberen Rheeze wordt nieuw leven ingeblazen

Vorig jaar ging Autoblubbering Rheeze niet door en ook dit jaar trok de organisator twee weken voor de bouwvak de stekker eruit. Dat was tegen het zere been van vier enthousiastelingen. Ze richtten daarom meteen de stichting Autoblubbering Rheeze op, zodat morgen de auto’s weer met een flinke plons de modder in kunnen duiken.

Geert Bouwhuis, Leah Hofsink en Henk en Martine Kremer zijn de initiatiefnemers. ,,Blubbering is te gaaf om het weer niet door te laten gaan. Hier is het 27 jaar geleden begonnen. Het is ook een grote hobby van ons en van veel anderen”, vertelt Hofsink. ,,Daarom hebben we een stichting opgericht, het is een financieel plaatje. Wat verdiend wordt aan het blubberen, blijft dan gewoon in de stichting”, vult Kremer aan. De entreeprijzen zijn anders dan voorgaande jaren. Kinderen tot 10 jaar zijn gratis. Ook zullen er opvallend veel reclamedoeken hangen rondom de bak met modder. Ze zijn actief geweest met promotie van deze dag. De milieuregels zijn volgens Bouwhuis niet zo complex. Er is een regel: onder de auto moeten de eventuele oliedruppels worden opgevangen.

Zeiknat

De bak is donderdagochtend bijna uitgegraven. Straks komt er een grote giertank die alles zeiknat gaat maken. Niet alle deelnemers zullen daardoor de overkant halen. In de standaardklasse zeker niet, maar de ‘Grande 4x4 klasse’ zal er waarschijnlijk geen moeite mee hebben. Kremer is in zijn nopjes met de negen deelnemers in die klasse. ,,Ook John Kloppenberg uit Dalfsen komt. Zijn auto heeft veel vermogen, rijdt op ethanol. We zijn erg blij dat we hem hebben binnengehaald.” Die klasse zal veel decibellen uitstorten over het vredige landschap van Diffelen en Rheeze. ,,Ja, de auto van Kloppenberg. Die is echt erg. Maar het geluid is maar even te horen, in een paar seconden zijn ze er al door. Daardoor is dat geluid toegestaan”, vertelt Hofsink en vertelt dat de omwonenden net zo gek zijn op deze sport als de deelnemers zelf.

Duizenden bezoekers

De tent is donderdagochtend opgebouwd. De biertappen staan er ook en de hekken rondom het weiland zijn neergezet. De catering heeft het bestuur uitbesteed. ,,Want we hebben geen idee hoeveel er gegeten en gedronken zal worden. Het is voor ons de eerste keer”, vertelt Hofsink. Er worden weer veel toeschouwers verwacht, gezien de goede weersvoorspellingen. Tegen de 2.000 enthousiastelingen kan realiteit worden. ,,Echt, er zijn zoveel liefhebbers. HHC heeft zaterdag zijn teams niet compleet. Voetballers gaan blubberen”, lacht Kremer.

Blubberen vindt morgen plaats aan de Marsweg in Rheeze, tussen 10.00 en 18.00 uur.

  1. Harm (81) uit Dedemsvaart vindt het Wilhelmus maar niets en schreef een nieuwe tekst
    PREMIUM
    video, poll & quiz

    Harm (81) uit Dedems­vaart vindt het Wilhelmus maar niets en schreef een nieuwe tekst

    ‘Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed,’ wordt als het aan Harm Leffers uit Dedemsvaart ligt in het vervolg ‘Wie 't rood wit blauw wil hijsen, heeft 't paspoort van ons land’. En het volgens hem maar wat vage ‘ben ik, vrij, onverveerd’ en de ongepaste ode aan 'den Koning van Hispanje’ kunnen ook wel uit het volkslied geschrapt worden. ,,Tijd voor verandering.”

Vechtdal