Volledig scherm
Rottend afval riekt in Hardenberg op bedrijventerrein © Cor van Dalen

Baarslag treft geen blaam in afvalaffaire

ZWOLLE/HARDENBERG - Inter Baarslag in Hardenberg is definitief verlost van een torenhoge dwangsom die het bedrijf nog altijd boven het hoofd hing voor betrokkenheid bij de letterlijk stinkende afvalaffaire die de gemeente vorig jaar in zijn greep hield.

Rechtbank Overijssel sprak het bedrijf deze week vrij van elke (financiële) verantwoordelijkheid voor de illegale vuilnisstort, medio 2015 aan de Hardenbergse Handelsstraat. Omdat het betreffende terrein, dat het inmiddels failliet recyclingbedrijf Thedos uit Emmen huurde om 650 balen van duizend kilo rottend huisvuil uit Ierland tijdelijk op te slaan eigendom is van Baarslag, dreigde de gemeente ook de terreinverhuurder met een dwangsom.

Thedos
Omdat Thedos de steeds harder stinkende afvalberg ondanks opeenvolgende ultimatums maar niet opruimde, liep ook de dwangsom voor Baarslag op tot liefst 150.000 euro. Het bedrijf en zijn directeuren tekenden hiertegen veel meer dan een jaar geleden al protest aan, maar nu pas maakte de rechter in Zwolle een einde aan deze juridische kwestie. In het vonnis over de rechtsgeldigheid van de opgelegde dwangsommen concludeert de rechtbank onder meer dat de gemeente de dwangsom door een onbevoegde ambtenaar liet opleggen. De gemeente is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten die Baarslag moest maken. In totaal moet Hardenberg 2.315 euro overmaken naar het bedrijf.

De Ierse smerigheid arriveerde half mei vorig jaar voor twee weken 'overslag' in Hardenberg, maar bleef er uiteindelijk tot eind juli liggen. Toen pas werd de troep op last van de staatssecretaris verwijderd. Onbekend is of en door wie die rekening is betaald.

Vechtdal