Volledig scherm
Een spandoek bij Veldzicht in Balkbrug © Rechts in Verzet

Balkbrug baalt van spandoeken ‘verzetsgroep’: We kunnen dat prima zelf oplossen

Het plan om ongedocumenteerde vluchtelingen in Balkbrug onder te brengen zorgt voor onrust in het dorp, maar een actie van een verzetsgroep schiet bij de inwoners toch in het verkeerde keelgat. Begin deze week zijn door actiegroep ‘Rechts in Verzet’ spandoeken opgehangen als protest tegen de voorgenomen opvang van deze vluchtelingen. Maar de Balkbruggers zijn het hier niet mee eens, ook Plaatselijk Belang distantieert zich van deze uitlatingen. 

Quote

We kunnen dat in Balkbrug prima zelf oplossen zonder een ‘verzetsclubje’

Herman

De actiegroep heeft in de nacht van maandag op dinsdag spandoeken opgehangen bij Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht. Leuzen als ‘Hand in hand, terug naar eigen land’ en ‘koffer pakken en wegwezen’, viel te lezen op de hekken. De actie is opzichzelfstaand, laat de actiegroep weten. ,,We hebben geen contact gehad met inwoners van Balkbrug. Dit is echt iets van onszelf’’, licht Hugo Kuijper van de verzetsgroep toe. De groep verzet zich ‘tegen de achtergrond van de alsmaar toenemende massa immigratie en islamisering van Nederland'. ,,Veldzicht brengt met dit plan onnodig de veiligheid van inwoners in gevaar. Wij zijn er om mensen te helpen.’’ Of er meerdere acties komen durft Kuijper nog niet te zeggen. ,,We sluiten het niet uit, maar er is nog niks concreets gepland.’’ De spandoeken zijn inmiddels weggehaald door de beveiliging van Veldzicht.

Bemoeienis

Dat de inwoners van Balkbrug niet op de hoogte waren van de actie wordt al snel duidelijk. ‘Waar bemoeien jullie je mee!', twittert Natascha Gerson woest. De geboren en getogen Balkbrugger vindt het een belachelijke actie. ‘Dat een aantal inwoners vragen had bij de extramurale uitbreiding betekent niet dat we Veldzicht dicht willen hebben. Niet terugkomen in Balkbrug, jullie vertegenwoordigen hier niemand!’ Dorpsgenoot Herman is het daarmee eens: ‘We kunnen dat in Balkbrug prima zelf oplossen zonder een ‘verzetsclubje’.’ En dan op een beschaafde manier, voegt hij eraan toe. ‘Niet anoniem wat bordjes plaatsen.’ Gerson vraagt zich daarnaast af wat deze groep hier nou mee wil bereiken. ,,Hebben ze liever dat deze patiënten onbehandeld over straat blijven zwerven of in slooppanden bivakkeren? Dat lijkt me ook niet maatschappelijk wenselijk.’’ 

Quote

Wij waren nadrukke­lijk niet op de hoogte van deze actie

Ronald Folders, voorzitter Plaatselijk Belang Balkbrug

Klankboordgroep

Ook Plaatselijk Belang Balkbrug betreurt de actie. ,,Wij waren nadrukkelijk niet op de hoogte van deze actie’’, zegt voorzitter Ronald Folders. ,,Wij zijn onder meer via de klankbordgroep in contact met Veldzicht en communiceren daar onze mening over de plannen.’’ Plaatselijk Belang vertolkt via die groep het standpunt van een groot deel van de Balkbruggers. ,,We zijn tegen de plannen voor de huisvesting van nog meer patiënten uit de door Veldzicht aangegeven doelgroep, buiten de hekken van Veldzicht.’’ 

Inwoners

Eind maart werd bekend dat Veldzicht van plan is om een extra groep vluchtelingen onder te brengen. Het gaat om maximaal twintig ongedocumenteerde vluchtelingen die kampen met psychiatrische problematiek. Om deze groep op te vangen moet er een beschermde woonvoorziening gemaakt worden buiten de hekken van de kliniek. De bewoners waren het hier echter niet mee eens en gingen in protest tegen deze plannen. Op verzoek van de inwoners van Balkbrug heeft Veldzicht een telefonisch meldpunt geopend. Mensen kunnen dit nummer bellen wanneer er sprake is van ongewenste situaties in het dorp, waar mogelijk patiënten van Veldzicht bij betrokken zijn. 

Volledig scherm
Een spandoek van de actiegroep Rechts in Verzet © Rechts in Verzet
Volledig scherm
Een poster in Balkbrug. © Rechts in Verzet

Vechtdal