Volledig scherm
© ANP

Basisschool Bruchterveld na eeuw nog altijd zelfstandig

BRUCHTERVELD - Christelijke basisschool De Wiekslag in Bruchterveld werd op 3 januari 1912 geopend en bestaat dus honderd jaar.

Het verscheidene keren uitgebreide schoolgebouw staat nog altijd op dezelfde plaats, aan de voormalige Bruchterwieke.

Schaalvergrotingen en fusies zijn voorbij gegaan aan de christelijke basisschool. Na honderd jaar is De Wiekslag nog altijd een zelfstandige school met een eigen bestuur. "We kunnen onszelf heel goed redden. Waarom zouden we dan opgaan in een groter geheel zoals Chrono", zegt directeur Jan Bakker.

Peuterspeelzaal De Flierefluiter is met de jaarwisseling wel samen gegaan met de basisschool. De peuters blijven tot de zomervakantie gehuisvest in het ijsbaangebouw. Daarna komen ze naar De Wiekslag, waar door de vorming van bunieuwe combinatieklassen een lokaal leeg komt. "Stapje voor stapje is er sprake van een krimp. Het gaat om twee a drie leerlingen per jaar." Maar het voortbestaan staat met nu nog tegen de 120 leerlingen absoluut niet ter discussie.

De officiële start van de jubileumviering is maandagochtend. De Wiekslag krijgt dan na 25 jaar een nieuw logo en de vernieuwe website gaat on line. Zondag 21 april is er in de PKN-kerk in Bruchterveld een scholendienst. De dagen daarna zijn er festiviteiten voor de leerlingen van de Wiekslag en de 25 jaar bestaande peuterspeelzaal Flierefluiter. Zaterdag 27 april is er een officiële receptie voor genodigden, een dankdienst in de kerk, gevolgd door een reünie in de middag- en avonduren. Er worden ongeveer 750 personen verwacht. Ter gelegenheid van het eeuwfeest is er een zegeltje postzegels uitgegeven en volgt in het voorjaar een boek.

Vechtdal