Mariënberg is nu eindstation vanuit Almelo en tussenstation op de lijn Emmen-Zwolle. Hardenberg wil die knoopfunctie overnemen. Dat biedt kans op nieuwe stations. foto Tom van Dijke
Volledig scherm
Mariënberg is nu eindstation vanuit Almelo en tussenstation op de lijn Emmen-Zwolle. Hardenberg wil die knoopfunctie overnemen. Dat biedt kans op nieuwe stations. foto Tom van Dijke

Bergentheim snakt naar eigen treinstation

BERGENTHEIM/ MARIENBERG - Wie je ook spreekt in Bergentheim, ze zijn allemaal unaniem voor het (her)openen van het treinstation in het dorp. De inwoners zouden het toejuichen als het initiatief van de gemeente Hardenberg wordt uitgevoerd als verbinding tussen Twente en Drenthe.


'Super'. Marijke Benjamins met vier schoolgaande kinderen ziet alleen maar voordelen van doortrekking van de lijn Almelo- Mariënberg naar Hardenberg en dan een nieuwe stop in haar dorp. "Nu moet je eerst naar Mariënberg of Hardenberg, als je met de trein wilt reizen. Het kost allemaal extra tijd. Het zou toch een stuk eenvoudiger zijn als we gewoon hier in Bergentheim konden instappen. De laatste jaren is Bergentheim flink gegroeid. Als je ziet hoeveel kinderen er niet elke dag naar Mariënberg fietsen, dan is een station in ons dorp geen overbodige luxe."

Gert Nijenhuis denkt er net zo over. "En wat dacht je van de veiligheid? Ik laat mijn kinderen 's avonds niet dat donkere stuk vanaf de Hardenbergerweg naar huis fietsen."

De geluiden uit Bergentheim zijn helder, Mariënberg lijkt zich minder druk te maken. Zij hebben de (trein)voorzieningen uitstekend voor elkaar. Bij kapsalon Olsman is het dan ook geen dagelijks onderwerp van gesprek. De voetbal komt meer te sprake. "Maar ik weet wel dat flink wat klanten uit Bergentheim om een station verlegen zitten", weet eigenaar Hans Olsman te melden. "De Mariënbergers maken zich er niet zo druk om. De meeste reizigers gaan toch richting Ommen of Hardenberg. Als ze toch klagen is om het feit dat de spoorbomen zo vaak lang dicht zitten. Vooral 'de boemel' naar Almelo neemt flink wat tijd in beslag."
De boemel is er allang niet meer, maar ook Appie Ligtenberg van café het Station spreekt erover. "Ik krijg nog weleens wat reizigers binnen als de machinist van de trein naar Almelo niet voldoende geduld heeft om te wachten op de trein vanuit Zwolle, misschien is daarom de aansluiting op Hardenberg beter aangezien de sneltrein daar wel stopt." Ligtenberg is ook voor een station in Bergentheim. "Veel van mijn klanten komen uit Bergentheim, dus glaasje op, laat je treinen."

Vechtdal