PB-voorzitter Gerrit Slot (links) en projectgroepslid Jeroen Marissen bladeren met wethouder Martijn Breukelman (midden) door de toekomstvisie voor Bergentheim.
Volledig scherm
PB-voorzitter Gerrit Slot (links) en projectgroepslid Jeroen Marissen bladeren met wethouder Martijn Breukelman (midden) door de toekomstvisie voor Bergentheim. © Gerard Vrakking

Bergentheim wil woningen bouwen voor jeugd en ‘knarren’

Hoewel Bergentheim sinds een paar jaar weer woningen kan bouwen en het inwonertal steeg tot bijna 3500, is er een chronisch tekort aan woningen voor jongeren en senioren. Starterswoningen en 'knarrenhofjes’ zijn broodnodig, zo blijkt uit ‘Samen Sterker’, de toekomstvisie voor de periode tot 2029 die Plaatselijk Belang gisteravond presenteerde aan gebiedswethouder Martijn Breukelman. 

Op de middellange termijn, voor de komende twee tot vijf jaar, moeten Plaatselijk Belang, woningcorporatie Vechtdal Wonen en de gemeente Hardenberg samen streven naar een ruimer aanbod van koop- en huurwoningen voor jong en oud, bijvoorbeeld door hiervoor de benodigde grond te verwerven. Volgens de toekomstvisie leent de locatie Lensen, de groothandel in promotiemateriaal en relatiegeschenken, zich heel goed voor woningbouw voor jongeren, starters en senioren. Lensen heeft het kantoor begin dit jaar al verplaatst naar Hengelo, op termijn wil het bedrijf helemaal vertrekken, zo verwachten de Bergentheimers. Op dat terrein zouden heel goed woningen gebouwd kunnen worden. De gemeente heeft nu in de kom van Bergentheim zelf geen bouwgrond in handen, de huidige nieuwbouw in plan Möllincksvaart is in handen van projectontwikkelaar Roosdom Tijhuis. Door de locatie Lensen te verwerven zou de gemeente hier wel een voortrekkersrol kunnen vervullen.

Projectgroep

Een projectgroep van negen personen uit allerlei geledingen van de gemeenschap was sinds april 2018 druk met het opstellen van een toekomstvisie voor Bergentheim. Met deskundige begeleiding van medewerkers van De Stuw werden twaalf gespreksavonden gehouden, voor afzonderlijke groepen, zoals middenstanders, agrariërs, vertegenwoordigers van beide basisscholen, en ‘professionals’ (actief in de zorg, maar bijvoorbeeld ook de dominee). 'Gewone’ inwoners werden op vier avonden uitgenodigd, waarbij het gehele werkgebied inclusief de buurtschappen Oud-Bergentheim en Gouden Ploeg werd opgedeeld in vier ‘regio’s’. Ook de jeugd en de groepen 7 en 8 van beide scholen konden hun mening en wensen kwijt. In huis aan huis bezorgde flyers zaten enquêtes, die iedereen kon invullen. 

Verbeterpunten

Toen 'het net werd opgehaald’ bleek dat veel inwoners van Bergentheim trots zijn op recente ontwikkelingen zoals de opening in 2015 van het succesvolle buurthuis ‘Veur Mekaar’, de renovatie van de sporthal, de energiezuinige led-straatverlichting en de herinrichting van het Bastingplein. Maar er valt ook nog het nodige te verbeteren. Niet alleen de woningbouw voor starters en senioren, maar bijvoorbeeld ook het openbaar vervoer, met een nu beperkte busdienst en het nog altijd gesloten treinstation. Om de sporthal rendabeler te maken moet met name overdag de bezetting omhoog. Het sportaanbod zou uitgebreid moeten worden met bijvoorbeeld tennis, maar ook een skeeler/combibaan is een veelgehoorde wens.

Samen ideeën uitwerken

Het aanbieden van de toekomstvisie aan de wethouder is voor PB Bergentheim en de inwoners het startsein om samen met andere partijen - zoals de gemeente - aan de slag te gaan en de aanbevelingen uit te werken. Deze maand nog ontvangen alle inwoners de toekomstvisie in de brievenbus. Een digitale versie verschijnt op de website pbbergentheim.nl

  1. Reisagentes uit Hardenberg starten t-shirtactie om reisbranche te steunen: ‘Bali er ook zo van?’
    PREMIUM

    Reisagen­tes uit Hardenberg starten t-shirtactie om reisbran­che te steunen: ‘Bali er ook zo van?’

    Reisagentes Antoinette Nicolai van YourTravel en Janneke Eggengoor van The Travel Club uit Hardenberg snappen het chagrijn wel bij al die mensen die hun vakantie in rook zagen zien opgaan. ,,Maar we wilden ook iets positiefs tegenover al die negativiteit zetten”, vertelt Nicolai. Vandaar een t-shirtactie als ‘pleister op de wonde’ voor de reisbranche met ludieke teksten: ‘Bali er ook zo van?’

Vechtdal