Volledig scherm
Al vele jaren probeert Madelon van Hartingsveldt haar (recreatie)woning op Park Moscou in Bergentheim te verkopen. Het lukt niet, mede omdat de gemeente geen permanente bewoning toestaat. © Frans Ebeltjes

Bewoners Park Moscou: Permanent wonen voorkomt criminaliteit

Een probaat middel tegen toenemende criminaliteit op vakantieparken kan legalisering van permanente bewoning zijn. Dat vinden de bewoners van Park Moscou in Bergentheim.

Het park met zo'n tachtig recreatiewoningen net buiten Bergentheim kent geen vandalisme en criminaliteit op dit moment. De sociale controle functioneert, maar meer nog de persoonlijke gedoogbeschikking die van kracht is voor de meeste bewoners. Die beschikking loopt echter in oktober van dit jaar af. ,,We vrezen dan dat veel bewoners gedwongen zullen moeten verhuizen en hun woning hier in de verhuur moeten doen. Niemand weet wat er dan allemaal binnen kan komen", aldus Ingrid van der Zon, bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren en al ruim twintig jaar woonachtig in Park Moscou.

Voetbalvereniging

De bewoners kunnen rekenen op de hulp van voetbalvereniging Bergentheim op sportpark Moscou, pal tegen het woonpark aan. ,,We zijn zeer gebaat bij toezicht”, aldus Henry Schutte, voorzitter van 650 leden. ,,We hebben een zeer goede relatie met de bewoners van het park. Sommigen kijken uit op de sportvelden of wandelen er heel vaak langs. Dat voorkomt vandalisme en andere ongewenste zaken. Als permanente bewoning niet meer wordt toegestaan, zal dit echt veranderen, met alle gevolgen van dien.”

 ‘Criminele vrijstaat’

Doemscenario is het ontstaan van een ‘criminele vrijstaat’, zoals de Tweede Kamer op dit moment op veel plaatsen in het land al constateert. Schutte diende daarom namens de vv een verzoek in bij de gemeente om het huidige beleid inzake (geen) permanente bewoning te herzien, maar kreeg nul op rekest. ,,De enige hoop die we nu nog hebben, is dat de landelijke discussie die momenteel wordt gevoerd tot andere inzichten zal leiden.”

De gemeente Hardenberg houdt vast aan handhaving van het huidige beleid en volgt de landelijke discussie.

 1. Ilse uit Nieuwleusen lag op het randje van de dood, met een baby van 500 gram
  PREMIUM
  HELLP-syndroom

  Ilse uit Nieuwleu­sen lag op het randje van de dood, met een baby van 500 gram

  Met een ondeugende blik sjouwt de kleine Josephien, gewapend met een knuffelaapje, door haar ouderlijk huis in Nieuwleusen. Haar moeder kijkt glimlachend toe. Niets aan het tafereel verraadt iets over de heftige tijd die het gezin heeft doorstaan. De jonge moeder kreeg het HELLP-syndroom, met 25 weken zwangerschap is ze bevallen. Hoe verwerk je zoiets? Ilse wil ouders helpen die ook een prematuur kindje hebben. Zodat zij alles kunnen vastleggen in een invulboek, voor later. Want het is wel je kraamtijd.
 2. Eerst het Bouwvakfeest in Oud-Lutten, dan pas vakantie vieren

  Eerst het Bouwvak­feest in Oud-Lut­ten, dan pas vakantie vieren

  Afgelopen week is de zestien-koppige organisatie van het populaire Bouwvakfeest (BVF) reeds begonnen met de gigantische opbouw van het feestterrein aan de Kerkdijk in Oud-Lutten. Komende vrijdag 26 juli barst namelijk het jaarlijkse feest er weer los. Want voor veel feestvierders en liefhebbers van een fijn stukje muziek en dito gezelligheid begint de dikverdiende (bouwvak)vakantie pas echt als het BVF in Oud-Lutten is bezocht.

Vechtdal