Volledig scherm
In Dalfsen verdient de jeugd graag een zakcentje bij met het inleveren van zakken vol vuurwerkresten. © Frank Uijlenbroek

Bewustwording en een beetje geld tegen vuurwerkafval

Voor elke volle tas vuurwerkafval een halve euro. Grote kans dat je straat, buurt en woonplaats in de gemeente Hardenberg er na oud en nieuw snel weer spic en span bijliggen.

In Dalfsen werkt de samenwerking van gemeente en vuurwerkverkopers al enkele jaren naar tevredenheid. Waarom dan ook niet in de gemeente Hardenberg proberen? Dedemsvaarter Gerrit Hartholt hield er dinsdagavond als inspreker bij de raadsvergadering een pleidooi voor. Voor een paar honderd euro de straten weer snel schoon. Bovendien veiliger, want de jeugd verdient liever een paar euro dan op zoek te gaan naar vuurwerk dat nog niet is afgegaan.

Mooi Schoon

Elke gemeente regelt naar eigen inzicht het opruimen van vuurwerkafval. Afvalverwerker Rova verleent hand- en spandiensten als daar om gevraagd wordt. Meestal via het project Mooi Schoon, dat opgezet is om zwerfvuil te bestrijden. ,,Wij regelen het opruimen van vuurwerkafval dus niet voor de gemeenten", aldus projectmanager Petra Streng. ,,Onze taak ligt vooral bij de bewustwording. Via advertenties, posters, sociale media en de websites van deelnemende gemeenten voeren we al enkele jaren campagne om inwoners op te roepen mee te helpen."

Restafval

Vuurwerkafval hoort bij het restafval. Er van uitgaan dat elke burger het afval bij het eigen restafval gooit en dus in feite betaalt voor de verwerking, is wat al te makkelijk gedacht. Een extra stimulans is nodig. Dalfsen doet dat met een beloning, terwijl Mooi Schoon zich met inmiddels 18 gemeenten richt op bewustwording en het ontwikkelen van saamhorigheid in straten en buurten. Met het verstrekken van afvalzakken, het uitdelen van bezems en gratis inlevering van het afval bij verzamelpunten wordt gepoogd de mensen in beweging te krijgen. Volgens Mooi Schoon gaat dat vrij goed. Naar de mening van Gerrit Hartholt, die al eerder over dit onderwerp het spreekgestoelte in de raad beklom, kan het nog beter door de Dalfser aanpak over te nemen.

Wisselend succes

Burgemeester Peter Snijders erkende dinsdagavond dat de opruimacties van Rova wisselend succes hebben, maar kwam niet over de brug met een beloning van 50 cent per ingeleverde zak vuurwerkafval. ,,Opruimen gebeurt vaak gezellig samen. Het is ook een verantwoordelijkheid van de mensen die zelf de rommel maken'', vond Snijders. 

Vechtdal