Volledig scherm
Niek Kimmnn heeft zijn eigen tegeltje in de Hardenbergse Walk of Fame. © Wilbert Bijzitter

BMX’er Niek Kimmann krijgt Walk of Fame-tegel in Hardenberg

BMX’er Niek Kimmann uit Lutten heeft een plek gekregen op de Hardenbergse Walk of Fame, een plaatselijk eerbetoon aan Nederlandse topsporters. Voorafgaand aan de start van de Hardenberg City-Run onthulde hij zaterdagavond zijn eigen tegel.

Kimmann bevindt zich in goed gezelschap. De in Lutten geboren sportman deelt die eer met illustere namen als Anton Geesink, Olga Commandeur, Marti ten Kate en Gretha Smit. Zijn topprestaties van de afgelopen jaren rechtvaardigen die bijzondere plek, stelde sportwethouder Martijn Breukelman. ,,De meeste Hardenbergers sporten recreatief. Maar ze worden vaak tot bewegen geïnspireerd door mensen die een topprestatie neerzetten, die gepassioneerd en gemotiveerd hun doel najagen”, aldus Breukelman. ,,Mooi dat we vandaag een tegel onthullen voor een jonge topsporter die ook nog eens geboren werd in onze gemeente.”

Wereldtitel

Quote

Mooi dat we vandaag een tegel onthullen voor een jonge topsporter die ook nog eens geboren werd in onze gemeente

Martijn Breukelman , wethouder gemeente Hardenberg

Kimmann, die maandag 23 wordt, begon als vijfjarige met BMX’en bij FCC de Vaart in Dedemsvaart. Hij stootte de afgelopen jaren door naar de wereldtop: in 2015 de wereldtitel , in 2016 een vijfde plek op de Olympische Spelen en vorig jaar winnaar in het Wereldbekerklassement. En onlangs haalde hij goud bij de Wereldbekerwedstrijden in Papendal, waardoor hij weer aan kop gaat in het algemeen klassement. Hij hoopt volgend jaar deel te nemen aan de Olympische Spelen in Tokyo en concentreert zich momenteel op het komende EK en WK.

Vorm

Het WK vindt eind juli plaats in het Belgische Zolder. ,,In 2015 won ik daar ook, toen bleek dat de baan me ontzettend goed lag”, zegt hij desgevraagd. ,,Maar ze hebben de baan inmiddels veranderd en nu is het afwachten of ik er goed voor de dag kan komen. Ik sta er goed voor, omdat ik eerste was tijdens de kwalificaties. Maar je bent altijd afhankelijk van de vorm van de dag. Het EK is kort voor het WK, dus als ik eenmaal in de flow zit, kan ik hopelijk op beide evenementen goed voor de dag komen.”

Hele eer

De extra erkenning in de vorm van de Walk Of Fame-tegel noemt hij ‘een hele eer, tussen zoveel grote namen’. De Hardenbergse Walk of Fame ging in 2007 van start op initiatief van de gemeente Hardenberg en atletiekvereniging Spurt ‘88. Jaarlijks komt er een tegel bij langs de Vecht in het centrum van Hardenberg. Naast internationaal bekende namen zijn er ook regionale grootheden en wat Luuk Espeldoorn, initiatiefnemer van de Hardenberg City Run en de Walk of Fame, betreft worden dat er meer. ,,Het is steeds lastiger om topsporters hierheen te krijgen om hun tegel te onthullen. Bovendien spreken namen uit de eigen streek evengoed een breed publiek aan.”

Vechtdal