Volledig scherm
© ANP XTRA

Boete voor transportbedrijf uit Dedemsvaart na ongeval met boekencontainer blijft in stand

Een transportbedrijf in Dedemsvaart is terecht beboet voor het overtreden van de Arbowet in 2017. Dat oordeelt de bestuursrechter in Zwolle. Bij het uitladen bij een school in Ede viel een rolcontainer vol schoolboeken van de laadklep en kwam op een leerling terecht die een handje hielp met het lossen. Het meisje liep gebroken ruggenwervels en een neusbreuk op.

Het ongeval gebeurde op 14 augustus 2017 bij het Pallas Athene College in Ede. Een chauffeur van Oegema Transport kwam containers vol boeken afleveren en zoals zo vaak bij andere scholen ook gebeurt hielpen leerlingen de rolcontainers de school in te rijden: ze krijgen daar een zakcentje voor. Het ging mis toen de laadklep op de hoogste stand stond en een container eraf rolde. Het meisje liep op dat moment vlak achter de wagen langs en is geraakt door het object.

Geen veilige werkwijze

De inspecteur van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het ongeval onderzocht en geconcludeerd dat de werkgever van de chauffeur geen veilige werkwijze heeft gehanteerd. Tegen de boete van 21.600 euro heeft het transportbedrijf bezwaar aangetekend, maar de rechter gaf het ongelijk.

Het bedrijf had weliswaar in de zogenoemde Risico-inventarisatie & evaluatie vastgelegd dat ‘risicovolle situaties voor omstanders [moet] worden voorkomen.’ Maar volgens de rechter is die bepaling onvoldoende uitgewerkt in concrete aanwijzingen. Die aanwijzingen hadden kunnen zijn: wat de afstand mag zijn voor omstanders door bijvoorbeeld een gebied rond de laadklep af te zetten met linten, of geen hulp van derden (in dit geval scholieren) te accepteren. Er zijn ook met de school geen nadere afspraken gemaakt over veiligheidsmaatregelen. Ook de instructies aan (beginnende) chauffeurs waarop het bedrijf zich beroept, zijn volgens de rechter te weinig concreet geweest.

Vechtdal