Volledig scherm
Jasper Fransen is met zijn ontwerpbureau JA! al flink gegroeid in de Kastanjehof. ,,Dan ontstaat de behoefte aan een betere entourage." © Alex Mulder

Broedplaats startende ondernemers in Hardenberg wordt verbouwd

De voormalige school Kastanjehof in Hardenberg wordt voor ruim 330.000 euro verbouwd tot een broedplaats voor startende ondernemers.

Het is nog niet precies bekend wanneer achterstallig onderhoud, vernieuwing van installaties en interne verbouwing aangepakt worden, maar projectleider Peter Zwartscholten van Startershuis DOEN! verwacht dat hier binnen enkele weken duidelijkheid over zal zijn.

De verbouwing van de Kastanjehof, een voormalig schoolgebouw aan de Lage Doelen, betekent dat de huidige huurders straks beschikken over een representatieve locatie, maar ook dat er ruimte komt voor nieuwe starters. Momenteel is er sprake van een wachtlijst. Die kan weggewerkt worden, onder andere door een gewijzigd gebruik door het onderwijs. ,,Het Alfa College blijft wel volledig partner van Startershuis DOEN en zal er ook studentenstarters onderbrengen", aldus Zwartscholten. ,,De inschatting is dat we acht tot tien nieuwe starters kunnen opnemen."

Voor de hele Kastanjehof is een nieuw concept in de maak waarin de starter onderdeel wordt van een soort community. Dat houdt onder andere in dat starters twee jaar de tijd krijgen om zich te ontwikkelen. ,,Op die manier creëren we een constante stroom van starters, vernieuwing en daarmee een grotere kans op behoud van ondernemers en economische groei in de regio", stelt Zwartscholten.

Voor Jasper Fransen van strategisch ontwerpbureau JA!, een van de huidige huurders, komt de aangekondigde verbouwing als geroepen. ,,We zijn nu anderhalf jaar bezig en groeiden van twee naar zeven mensen. We werken inmiddels voor een aantal grote klanten en dan ontstaat de behoefte aan een betere entourage. De Kastanjehof is een prachtig gebouw, maar het heeft nu toch een antikraak-aanzicht, terwijl het cachet verdient. Het opknappen van het gebouw had niet veel langer moeten duren, anders waren we genoodzaakt geweest om vroegtijdig te verhuizen."

Reuring

Fransen is op zich enthousiast over de Kastanjehof als broedplaats voor nieuwe ondernemingen. ,,Je ziet dat men elkaar stimuleert, dat er reuring in het pand is en dat er een soort gezamenlijke trots ontstaat. Dat zal alleen maar toenemen als ook het pand zelf wordt opgeknapt."

De investering denkt de gemeente terug te kunnen verdienen vanuit de huuropbrengsten. Al kan het ook zo zijn dat het pand over een paar jaar in de verkoop gaat.

  1. Gramsbergen ontvangt 68 jeugdvoetbalteams uit binnen- en buitenland

    Gramsber­gen ontvangt 68 jeugdvoet­bal­teams uit binnen- en buitenland

    Na een geslaagde proef vorig jaar met 42 teams, ontvangen SV Gramsbergen en VV Raptim Coevorden zaterdag en zondag 68 jeugdteams tijdens het Easter Open-voetbaltoernooi. Niet alleen Nederlandse clubs zijn van de partij, maar ook 34 jeugdteams uit België, Denemarken, Engeland, Schotland en Wales. De internationale Easter Open-toernooien worden op meerdere plaatsen in Nederland gespeeld: een editie Zuid in Noord-Oost Brabant en Noord Limburg, een editie West in Zuid-Holland, en een editie Oost in Noordoost Overijssel en Zuidoost Drenthe.
  2. Rijdende winkel wijzigt route in Baalder

    Rijdende winkel wijzigt route in Baalder

    Han Rooth rijdt vanaf dinsdag 23 april een aangepaste route met zijn rijdende winkel in de Hardenbergse wijk Baalder. In een eerste evaluatie na de start van de rijdende winkel in oktober, bleek dat de standplaats bij sporthal De Kamp een groot succes is met een ‘constante stroom van klanten’. Maar bij de Wijkboerderij blijkt de klandizie gering en daarom vervalt die halte. Na overleg met de werkgroep die ijverde voor een rijdende winkel in de supermarktloze wijk Baalder komen hiervoor meerdere locaties in de plaats.

Vechtdal