Volledig scherm
Plukonmedewerkers Wezep bezig met het vervaardigen kant-en-klaarmaaltijden. foto Sacha Wunderink

Buurt Plukon vreest overlast

DEDEMSVAART - Pluimveeslachterij Plukon wil haar vestiging in Dedemsvaart fors uitbreiden. Omwonenden vrezen toename van het vrachtverkeer en geluid- en stankoverlast.

Geluidsoverlast door een fors toenemend aantal verkeersbewegingen, stankoverlast en verzakking van woningen. Hiervoor zijn omwonenden bang als pluimveeslachterij Plukon in Dedemsvaart de productiecapaciteit verhoogt en een nieuwe verpakkingslijn realiseert. Het bedrijf heeft nu een vergunning voor het verwerken van 225.000 kippen per dag maar wil dat opschroeven naar 360.000. Dat kan worden gerealiseerd door de aankoop van een terrein van twee hectare, waar het naar Zwolle vertrokken Wehkamp was gevestigd.

Overkill
De buurt is niet blij met de plannen van Plukon. Het heeft ernstige volgen voor het woongenot van de mensen die in de buurt van Plukon wonen. Ik zie nu al een overkill aan vrachtverkeer en dat zal alleen maar toenemen", aldus de bij de rotonde Rollepaal wonende Henk Haandrikman. ,,Iedere dag en avond rijden er voor ons huis 37 vrachtwagens langs. Hoeveel worden dat er wel niet als het bedrijf zoveel meer gaat produceren, zestig, zeventig met alleen maar pluimvee en dan heb je nog koeltransporten en de afvoer van slachtafval." Haandrikman is verder bang voor stankoverlast omdat het vervoer van het pluimvee in open vrachtwagens gebeurt, en wellicht een verzakking van de bodem. ,,Ze gaan grondwater oppompen voor het schoonmaken van de vrachtwagens, dat heeft vast gevolgen", zo neemt hij aan.

Talrijk
De aan de Langewijk tegenover de pluimveeslachterij woonachtige ondernemer Hans Brinkhuis onderschrijft dat. Ook hij vreest overlast, ook al door de geringe afstand tussen Plukon en de woningen. Hij bestrijdt de mening van de gemeente Hardenberg dat het milieu niet extra wordt belast. Er zijn talrijke bezwaren ingediend. ,,Maar alle argumenten zijn van tafel geveegd", aldus Hans Brinkhuis. ,,We voelen ons machteloos." Het tweetal heeft zich deze week nog tot de gemeenteraad gewend toen die zich boog over het Voorontwerp bestemmingsplan en het milieueffectrapport PlanMER voor de uitbreiding van Plukon. Ondanks de bezwaren ging de raad daarmee akkoord. Maar in het vergunningentraject hebben de buurtbewoners opnieuw de mogelijkheid om in het geweer te komen tegen de uitbreidingsplannen.

Vechtdal