Volledig scherm
© ThinkStock

Buurtbus onmisbaar voor vervoer op het platteland

DE KRIM - De Buurtbus De Krim - Gramsbergen vierde zaterdag het 25-jarig bestaan, en is na die kwart eeuw onmisbaar voor beide plaatsen. Dat bewijst het aantal reizigers die de blauwe buurtbus van lijn 599 van vervoerder Syntus in al die jaren heeft vervoerd.

Dat zijn er in de te rijden driehoek De Krim - Gramsbergen - Hardenberg namelijk vele tienduizenden. Voorzitter Bennie van Blanken aan het woord over deze op het platteland onmisbare voorziening.

Zit er een stijgende of dalende lijn in het aantal passagiers?

"De cijfers zijn stabiel. We hebben het al die jaren bijgehouden en in totaal vervoerden wij 294.496 reizigers met een wekelijks gemiddelde van 226 klanten en dan heb je het over oud en vooral jong."

Wie zijn die regelmatige gebruikers van de buurtbus?

"Dat zijn voor 80 tot 90 procent scholieren op weg naar de scholen in Hardenberg. Voor de rest vervoeren wij ouderen die in Hardenberg gaan winkelen of naar het ziekenhuis gaan. Onze lijn wordt zomers vanuit Hardenberg ook gebruikt door toeristen."

Is het moeilijk om de buurtbus op de weg te houden?

"Wij zijn volledig afhankelijk van vrijwilligers die ik – ook bij ons jubileumfeestje – dan ook volop in het zonnetje wil zetten. Zij worden zo ondergewaardeerd. Het zijn er 55 en die hebben in die kwart eeuw samen bewezen dat zij voor veilig vervoer kunnen zorgen. Naast het raken van een paaltje is er gelukkig nooit een ongeluk gebeurd."

Is er veel verloop in de groep vrijwilligers?

"Nee, dat gaat heel natuurlijk. Er zijn er acht die de volle 25 jaar hun ritjes hebben gemaakt. Dat zijn de dames Langius en Pasveer en de heren Loohuis, Prenger, Ter Wijlen, Rijstenberg, Huigen en Croezen. We werven momenteel niet speciaal nieuwe vrijwilligers maar echt geïnteresseerden kunnen zich natuurlijk altijd melden."

Kun je het naast handig ook een voordelige keuze noemen, dat vervoer met de buurtbus?

"Ook dat is keurig uitgerekend. Voor 2.60 euro kun je heen en weer en dat is beduidend minder dan de 7 à 8 euro die je kwijt bent met eigen vervoer."

Vechtdal