Volledig scherm
Rijwielzaken uit Hardenberg, Nieuwleusen en Slagharen die een elektrische fiets aan de 51-jarige Henk B. verhuurden, zagen hun eigendom niet meer terug. © ANP

Celstraf voor mannen die gehuurde fietsen rond Hardenberg verkochten

Zeker veertien elektrische fietsen huurde een 51-jarige Duitser vanaf eind 2016 bij diverse rijwielzaken in de omgeving van Hardenberg. Nog voor de rijwielhandelaren argwaan kregen, waren ze al verkocht. De man kreeg donderdag vijftien maanden cel opgelegd.

Naast de 51-jarige Henk B. stond ook een echtpaar uit Haarlem terecht. Het stel leerde B. rond de kerstdagen van 2016 kennen. Zakenman B. stond op straat en zo rond de feestdagen besloten de 49-jarige Henry en 51-jarige Jeannine de J. hem onderdak te verschaffen. Ze woonden destijds in Duitsland, net over de grens. 

Kringloopwinkels

Het was B. die ze langzaam bij zijn snode plannen betrok, zeiden de twee op de zitting twee weken terug. B. kocht de fietsen van de rijwielhandelaren, zeiden ze. ,,Ik zag hem geld overhandigen’’, zei Jeannine over een van die transacties. Het bleek later om de huur van de rijwielen te gaan. De fietsen werden veelal dezelfde dag nog onder meer via kringloopwinkels verkocht. Door het zo snel te doen, wist de bende te voorkomen dat de fietsen als gestolen geregistreerd stonden en dus onverkoopbaar zouden worden. Gedupeerd werden rijwielzaken uit onder meer Slagharen, Hardenberg en Nieuwleusen.

Ondanks hun geraffineerde werkwijze kregen de fietsenhandelaren in de regio het drietal in de gaten. Een van de gedupeerde handelaren zette camerabeelden op zijn facebookpagina. En collega’s spraken elkaar ook over de oplichters. Toen een handelaar uit Nieuwleusen net twee fietsen had verhuurd, werd hij gebeld door een collega uit Balkbrug. Zo werd B. herkend. 

Schadevergoeding

Naast de celstraf is de Duitser ook veroordeeld tot het betalen van 1250 en 1800 euro schadevergoeding. Henry de J. kreeg zes maanden cel voorwaardelijk en 240 uur taakstraf voor vijf feiten. Zijn vrouw is vrijgesproken.

Vechtdal