Volledig scherm
Rijwielzaken uit Hardenberg, Nieuwleusen en Slagharen die een elektrische fiets aan de 51-jarige Henk B. verhuurden, zagen hun eigendom niet meer terug. © ANP

Celstraf voor mannen die gehuurde fietsen rond Hardenberg verkochten

Zeker veertien elektrische fietsen huurde een 51-jarige Duitser vanaf eind 2016 bij diverse rijwielzaken in de omgeving van Hardenberg. Nog voor de rijwielhandelaren argwaan kregen, waren ze al verkocht. De man kreeg donderdag vijftien maanden cel opgelegd.

Naast de 51-jarige Henk B. stond ook een echtpaar uit Haarlem terecht. Het stel leerde B. rond de kerstdagen van 2016 kennen. Zakenman B. stond op straat en zo rond de feestdagen besloten de 49-jarige Henry en 51-jarige Jeannine de J. hem onderdak te verschaffen. Ze woonden destijds in Duitsland, net over de grens. 

Kringloopwinkels

Het was B. die ze langzaam bij zijn snode plannen betrok, zeiden de twee op de zitting twee weken terug. B. kocht de fietsen van de rijwielhandelaren, zeiden ze. ,,Ik zag hem geld overhandigen’’, zei Jeannine over een van die transacties. Het bleek later om de huur van de rijwielen te gaan. De fietsen werden veelal dezelfde dag nog onder meer via kringloopwinkels verkocht. Door het zo snel te doen, wist de bende te voorkomen dat de fietsen als gestolen geregistreerd stonden en dus onverkoopbaar zouden worden. Gedupeerd werden rijwielzaken uit onder meer Slagharen, Hardenberg en Nieuwleusen.

Ondanks hun geraffineerde werkwijze kregen de fietsenhandelaren in de regio het drietal in de gaten. Een van de gedupeerde handelaren zette camerabeelden op zijn facebookpagina. En collega’s spraken elkaar ook over de oplichters. Toen een handelaar uit Nieuwleusen net twee fietsen had verhuurd, werd hij gebeld door een collega uit Balkbrug. Zo werd B. herkend. 

Schadevergoeding

Naast de celstraf is de Duitser ook veroordeeld tot het betalen van 1250 en 1800 euro schadevergoeding. Henry de J. kreeg zes maanden cel voorwaardelijk en 240 uur taakstraf voor vijf feiten. Zijn vrouw is vrijgesproken.

 1. Gramsbergen ontvangt 68 jeugdvoetbalteams uit binnen- en buitenland

  Gramsber­gen ontvangt 68 jeugdvoet­bal­teams uit binnen- en buitenland

  Na een geslaagde proef vorig jaar met 42 teams, ontvangen SV Gramsbergen en VV Raptim Coevorden zaterdag en zondag 68 jeugdteams tijdens het Easter Open-voetbaltoernooi. Niet alleen Nederlandse clubs zijn van de partij, maar ook 34 jeugdteams uit België, Denemarken, Engeland, Schotland en Wales. De internationale Easter Open-toernooien worden op meerdere plaatsen in Nederland gespeeld: een editie Zuid in Noord-Oost Brabant en Noord Limburg, een editie West in Zuid-Holland, en een editie Oost in Noordoost Overijssel en Zuidoost Drenthe.
 2. Rijdende winkel wijzigt route in Baalder

  Rijdende winkel wijzigt route in Baalder

  Han Rooth rijdt vanaf dinsdag 23 april een aangepaste route met zijn rijdende winkel in de Hardenbergse wijk Baalder. In een eerste evaluatie na de start van de rijdende winkel in oktober, bleek dat de standplaats bij sporthal De Kamp een groot succes is met een ‘constante stroom van klanten’. Maar bij de Wijkboerderij blijkt de klandizie gering en daarom vervalt die halte. Na overleg met de werkgroep die ijverde voor een rijdende winkel in de supermarktloze wijk Baalder komen hiervoor meerdere locaties in de plaats.
 1. Recreatievaart wacht met smart op Vechtvlinder-sluizen
  PREMIUM

  Recreatie­vaart wacht met smart op Vechtvlin­der-slui­zen

  Op de donderdag voor Pasen start traditiegetrouw de recreatievaart op de Overijsselse Vecht. Het hart van menig watersportliefhebber klopt deze jaargang extra snel omdat de hele rivier binnenkort eindelijk bevaarbaar is, vanaf de Duitse grens bij De Haandrik tot aan de monding in het Zwarte Water bij Zwolle. Dat is te danken aan de sluizen die zijn aangelegd naast de stuwen bij Diffelen en Junne. Er is echter één probleem: die nieuwe sluizen gaan pas op 1 juni open omdat de innovatieve zelfbedieningssystemen de komende weken eerst nog getest moeten worden.
 2. Uitbreiding Hardenbergs bedrijventerrein Broeklanden nog dit jaar bouwrijp

  Uitbrei­ding Harden­bergs bedrijven­ter­rein Broeklan­den nog dit jaar bouwrijp

  Hardenberg begint in het derde kwartaal van dit jaar met het bouwrijp maken van bedrijventerrein Broeklanden-Zuid. Het medio februari door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan is inmiddels onherroepelijk geworden. De kavels bedrijfsterrein die samen twintig hectare meten, moeten nog dit jaar bouwrijp zijn. Ondernemers kunnen kiezen uit grote kavels, die de gemeente met veel flexibiliteit gaat uitgeven. Op woensdag 8 mei wordt een inloopbijeenkomst over het plan gehouden.

Vechtdal