Volledig scherm
De rechtbank in Zwolle. © Jaap Selles

Celstraffen voor steekincident in Hardenberg na diefstal van telefoon

Een gevecht op straat in Hardenberg na de diefstal van een telefoon leidde vorig jaar zomer tot een ernstig steekincident. Drie verdachten werden dinsdag veroordeeld voor hun aandeel in het geweld. Ze zijn vrijgesproken van het neersteken van het slachtoffer.

Een vrouw ontdekte iets na 03.00 uur in de nacht van 14 juli vorig jaar in café De Buurman dat haar telefoon gestolen was. Twee vrienden gingen op onderzoek uit en raakten in gevecht met de verdachten. Een van hen, de 28-jarige Faical F., had deze telefoon daadwerkelijk op zak. Die zou hem door Feth B. (24) in handen zijn gegeven.

Walid K. (33) werd alleen verdacht van betrokkenheid bij de vechtpartij. Hij is sinds zijn vrijlating afgelopen zomer spoorloos. De vierde verdachte is minderjarig. Zijn zaak is echter eerder al aangehouden. Hij zou - toen 13 jaar oud - in het gevecht een mes gebruikt hebben. Het slachtoffer werd geraakt in zijn buik, rug en hoofd. Het letsel was potentieel dodelijk. Het viertal werd na het incident in het asielzoekerscentrum in Heemserveen aangehouden.

Faical F. en Walid K. kregen allebei drie maanden cel voor hun aandeel in het geweld. Feth B. kreeg twee weken cel alleen voor de diefstal. Hoewel hij deel uitmaakte van de groep, staat niet vast dat hij ook geweldshandelingen uitvoerde, aldus de rechtbank. Vandaar dat hij voor zijn aandeel in het openlijk geweld is vrijgesproken. Tegen de drie waren straffen tot negen maanden cel geëist.

  1. Nat pak voor waterschappers bij test nieuwe Vechtvlinder-sluis Junne
    PREMIUM
    video

    Nat pak voor waterschap­pers bij test nieuwe Vechtvlin­der-sluis Junne

    Het stoplicht staat al weer op rood, maar toch peddelen Henk Lansink en Ronnie Stroot 'dom verdan’ in hun kano, over de weer omhoog komende klep van de nieuwe Vechtvlinder-sluis bij Junne. Dat lijkt lang goed te gaan, totdat de gestaag sluitende klep de achterkant van het vaartuig iets optilt en de kano kapseist. Plotseling staat Lansink tot zijn navel in het koude water van de sluiskolk. Stroot slaagt er ternauwernood in om niet te water te raken, maar de boot maakt wel water en ook hij loopt daardoor een nat pak op. Snel vist hij zijn mobiel uit de broekzak en gooit die naar zijn collega's op de kant, die lachend toekijken. Weer een levensechte test afgelegd door de mensen van Waterschap Vechtstromen en de bedrijven die betrokken zijn bij de realisering van twee innovatieve sluizen naast de stuwen in de Vecht bij Junne en Diffelen/Mariënberg.

Vechtdal