Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Collectieve zorgverzekering in trek bij Hardenbergse minima

De collectieve zorgverzekering voor Hardenbergse minima is een succes. Doordat er meer bekendheid aan wordt gegeven en dankzij mond-tot-mondreclame steeg de deelname met veertig procent. Dat kost de gemeente zo'n zestig mille meer, Hardenberg betaalt nu circa 360.000 euro mee aan premies. Maar zo wordt zorgmijden met alle gevolgen van dien voorkomen, stelt het gemeentebestuur.

De collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen biedt Hardenberg ook nu weer aan in samenwerking met Zilveren Kruis. De gemeente betaalt in 2018 tot 30 euro per maand mee aan de zorgpremie. Dat is dus maximaal 360 euro per jaar. Nu neemt de gemeente tot 318 euro per jaar aan zorgpremies voor haar rekening. 

Benodigde zorg

Hardenberg hoopt dat nog meer inwoners met een laag inkomen gebruik maken van dit aanbod. ,,We willen zorgmijders vermijden, voorkomen dat mensen met een laag inkomen benodigde zorg niet krijgen", legt wethouder René de Vent uit. Vorig jaar deden 830 inwoners van de gemeente mee aan de collectieve zorgverzekering, dit jaar waren dat er al bijna 1100. ,,Een stijging van zo'n veertig procent'', constateert de wethouder tevreden. 

Inwoners met een inkomen tot maximaal 130 procent van de bijstandsnorm kunnen gebruik maken van de collectieve zorgverzekering van Zilveren Kruis. Alleenstaanden en alleenstaande ouders mogen meedoen als hun netto maandinkomen maximaal 1.218 euro is. Voor samenwonenden en gehuwden (jonger dan de AOW-leeftijd) is dat maximaal 1.740 euro. Mensen met AOW-uitkering kunnen deelnemen met een inkomen van maximaal 1.369 euro voor alleenstaanden, en 1.870 euro voor samenwonenden/gehuwden.

Eigen risico

Deelnemers kunnen via de gemeente het eigen risico (maximaal 385 euro per jaar) gespreid betalen over een periode van 10 maanden. De collectieve zorgverzekering bestaat altijd uit drie delen: een basisverzekering, een tandverzekering en één aanvullende zorgverzekering. Er zijn drie zorgpakketten waaruit mensen kunnen kiezen om een verzekering op maat samen te stellen. Het goedkoopste zorgpakket kost 118,61 euro per maand, het meest uitgebreide 138,31 euro. Kinderen tot 18 jaar worden gratis meeverzekerd. Hardenberg adviseert mensen die veel zorg nodig (denken te) hebben om te kiezen voor het meest uitgebreide pakket, pakket 3.  

Op www.gezondverzekerd.nl/hardenberg is te zien welke ziektekosten vergoed worden vanuit de drie zorgpakketten.

Vechtdal