Volledig scherm
PREMIUM
Een medewerker van Plukon verwerkt kip. © Plukon

College blijft uitbreiding Plukon Dedemsvaart naar 360.000 kippen per dag steunen

Als het aan de gemeente ligt kan pluimveeslachterij Plukon in Dedemsvaart de productie flink uitbreiden. Dat wil het bedrijf doen op het terrein van de 'buurman' aan de Langewijk, postorderbedrijf Wehkamp. 

Het Hardenbergse college van burgemeester en wethouders wil in principe medewerking verlenen aan dit plan, omdat dit op termijn nieuwe werkgelegenheid oplevert en twee van de circa zes hectare grote Wehkamp-locatie opnieuw wordt ingevuld. B en W willen de uitbreiding mogelijk maken door het bestemmingsplan te wijzigen, de productieverhoging wordt geregeld in een omgevingsvergunning. Wel moet onderzocht worden of de uitbreiding geen grote negatieve gevolgen voor het milieu heeft, zo besloot het Hardenbergse college.

  1. Boeren en jagers niet aan banden door kraanvogels Engbertsdijksvenen

    Boeren en jagers niet aan banden door kraanvo­gels Engberts­dijks­ve­nen

    Afgelopen zomer streek slechts een elftal kraanvogels neer in de Engbertsdijksvenen, terwijl er in 2015-2016 minstens 300 zijn geteld. Feit is dat deze statige vogels het duizend hectare grote natuurgebied op de grens van Vechtdal en Twente elk jaar weten te vinden. Het beheerplan dat de provincie Overijssel opstelde voor dit Natura 2000-gebied moest op enkele punten aangepast worden nadat de Raad van State in oktober 2017 bezwaren tegen het plan gedeeltelijk gegrond verklaarde. Gedeputeerde Staten (GS) van Overijssel hebben met die aanpassing vooral onduidelijkheden rond de foerageergebieden van de kraanvogels weggenomen.

Vechtdal