Stolpersteine voor de winkel aan de Voorstraat 8-10 in Hardenberg herinneren aan de Joodse familie De Bruin, die werd opgepakt en vermoord in vernietigingskampen. Hier op deze plek woonden en werkten ze. Hun bezittingen werden afgepakt door de bezetters.
Volledig scherm
PREMIUM
Stolpersteine voor de winkel aan de Voorstraat 8-10 in Hardenberg herinneren aan de Joodse familie De Bruin, die werd opgepakt en vermoord in vernietigingskampen. Hier op deze plek woonden en werkten ze. Hun bezittingen werden afgepakt door de bezetters. © Frank Uijlenbroek

Conclusie Hardenberg: ‘geen dubieuze rol gemeente bij roof Joods vastgoed’

De toenmalige gemeenten Avereest en Hardenberg speelden geen dubieuze rol bij de onteigening en roof van Joods vastgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat concludeert de huidige gemeente Hardenberg na een intern archiefonderzoek naar aanleiding van publicaties van onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) en de Stentor. 

 1. NSB’ers kochten Joodse huizen in Ommen voor een prikkie: ook de slager sloeg zijn slag (maar dat liep niet goed af)
  Play
  PREMIUM
  Video

  NSB’ers kochten Joodse huizen in Ommen voor een prikkie: ook de slager sloeg zijn slag (maar dat liep niet goed af)

  Meer dan zevenduizend panden en percelen zijn in de Tweede Wereldoorlog afgepakt van Joodse eigenaren en voor een prikkie verkocht aan profiteurs. In de Verkaufsbücher hield de Duitse bezetter alle transacties nauwkeurig bij, met namen en adressen verspreid over heel Nederland. Ook in het Vechtdal is Joods vastgoed geconfisqueerd: onderzoeksplatform Pointer van KRO/NCRV bracht twaalf locaties in kaart, het zijn er dubbel zo veel.
 1. Video van de Dag | Een bijzondere missie van Sanie (23) tegen coronaverveling (en dat kostte 1200 euro)
  Play

  Video van de Dag | Een bijzondere missie van Sanie (23) tegen coronaver­ve­ling (en dat kostte 1200 euro)

  12 april
 2. Eén jaar celstraf voor veroorzakers fipronilaffaire
  Play

  Eén jaar celstraf voor veroorza­kers fipronilaf­fai­re

Vechtdal