Volledig scherm
© Thinkstock

Crematorium Hardenberg richt zich nu ook op Duitsers

Het Hardenbergs crematorium De Lariks krijgt steeds vaker crematie-verzoeken uit Duitsland. Volgens manager Birgit Rusken is het daarom tijd voor een Duitse brochure.

Sinds het crematorium zich anderhalf jaar geleden in Hardenberg heeft gevestigd kiezen veel Duitsers ervoor om hier afscheid te nemen van hun dierbare. Manager Birgit Rusken van De Lariks heeft regelmatig mensen uit Uelsen, Itterbeck of Neuenhaus aan de lijn. Volgens Rusken kiezen zij voor Nederland omdat crematies hier heel anders verlopen. Respectvoller en persoonlijker.

Grootschaliger

,,In Duitsland is het allemaal grootschaliger. Daarnaast vinden crematies soms pas na twee weken plaats.” Een ander groot verschil is dat de crematie-as in ons buurland niet mag meegenomen worden naar huis. Die moet verstrooid of begraven worden. Als de crematie in Nederland plaatsvindt, geldt voor Duitsers onze wet en hebben zij dus meer mogelijkheden als het gaat om de asbestemming. Volgens Rusken wordt er vaak gekozen voor een sieraad of een mini-urn.

Brochure 

Om geïnteresseerden beter te kunnen informeren heeft Rusken besloten dat het tijd is voor een brochure in het Duits. De brochure geeft niet alleen een beeld van De Lariks maar ook hoe er in Nederland wordt omgegaan met een crematie. ,,Ik vind het belangrijk om te laten zien op wat voor manier het ook kan. Ik geef ook weleens prestaties en heb al eens in een Duitse krant geadverteerd. Daar kreeg ik toen een heleboel reacties op.”

 1. Alleen Folke (71) komt een stickertje plakken in zoektocht naar nieuwe burgemeester Hardenberg
  PREMIUM

  Alleen Folke (71) komt een stickertje plakken in zoektocht naar nieuwe burgemees­ter Hardenberg

  De zoektocht naar een nieuwe Hardenbergse burgemeester start in december. Wat zijn eigenlijk de wensen bij de burger? Woensdagavond mochten zij aangeven welke kwaliteiten zij graag zouden zien. Een handjevol politici plakte een wensensticker op de muur van de raadzaal. En Folke Meijer, als enige geïnteresseerde burger. ,,Ik vind dat een vrouw de voorkeur heeft bij gelijke geschiktheid.”
 2. Dj uit Hardenberg genomineerd voor Party Awards: ‘Dit is echt een erkenning’

  Dj uit Hardenberg genomi­neerd voor Party Awards: ‘Dit is echt een erkenning’

  Als 12-jarig jongetje stond hij jaloers naar de dj in de jeugdsoos in Ommen te kijken. Terwijl de dj het ene cd'tje na het andere opzette, vroeg Bennie Tamminga of hij misschien ook 'eventjes mocht draaien.’ Vanaf toen was hij verkocht. ,,Vanaf dat moment wist ik dat ik hier iets mee wilde doen.’’ Nu, vierentwintig jaar later, is Tamminga genomineerd voor de Party Awards, als ‘Populairste opkomende Party DJ’.

Vechtdal