Volledig scherm
© Thinkstock

Crematorium Hardenberg richt zich nu ook op Duitsers

Het Hardenbergs crematorium De Lariks krijgt steeds vaker crematie-verzoeken uit Duitsland. Volgens manager Birgit Rusken is het daarom tijd voor een Duitse brochure.

Sinds het crematorium zich anderhalf jaar geleden in Hardenberg heeft gevestigd kiezen veel Duitsers ervoor om hier afscheid te nemen van hun dierbare. Manager Birgit Rusken van De Lariks heeft regelmatig mensen uit Uelsen, Itterbeck of Neuenhaus aan de lijn. Volgens Rusken kiezen zij voor Nederland omdat crematies hier heel anders verlopen. Respectvoller en persoonlijker.

Grootschaliger

,,In Duitsland is het allemaal grootschaliger. Daarnaast vinden crematies soms pas na twee weken plaats.” Een ander groot verschil is dat de crematie-as in ons buurland niet mag meegenomen worden naar huis. Die moet verstrooid of begraven worden. Als de crematie in Nederland plaatsvindt, geldt voor Duitsers onze wet en hebben zij dus meer mogelijkheden als het gaat om de asbestemming. Volgens Rusken wordt er vaak gekozen voor een sieraad of een mini-urn.

Brochure 

Om geïnteresseerden beter te kunnen informeren heeft Rusken besloten dat het tijd is voor een brochure in het Duits. De brochure geeft niet alleen een beeld van De Lariks maar ook hoe er in Nederland wordt omgegaan met een crematie. ,,Ik vind het belangrijk om te laten zien op wat voor manier het ook kan. Ik geef ook weleens prestaties en heb al eens in een Duitse krant geadverteerd. Daar kreeg ik toen een heleboel reacties op.”

 1. Ilse uit Nieuwleusen lag op het randje van de dood, met een baby van 500 gram
  PREMIUM
  HELLP-syndroom

  Ilse uit Nieuwleu­sen lag op het randje van de dood, met een baby van 500 gram

  Met een ondeugende blik sjouwt de kleine Josephien, gewapend met een knuffelaapje, door haar ouderlijk huis in Nieuwleusen. Haar moeder kijkt glimlachend toe. Niets aan het tafereel verraadt iets over de heftige tijd die het gezin heeft doorstaan. De jonge moeder kreeg het HELLP-syndroom, met 25 weken zwangerschap is ze bevallen. Hoe verwerk je zoiets? Ilse wil ouders helpen die ook een prematuur kindje hebben. Zodat zij alles kunnen vastleggen in een invulboek, voor later. Want het is wel je kraamtijd.
 1. Agrarisch datingbureau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurrentie van Tinder’
  PREMIUM

  Agrarisch datingbu­reau Farmers4Love zet er een punt achter: ‘te veel concurren­tie van Tinder’

  Twee touringcars vol en een bestelbusje met baby's, dat moet zo'n beetje de oogst zijn van zes jaar Farmers4Love. En vast een hoop verborgen liefdes. De agrarische datingsite waar boeren en boerinnen elkaar voor het leven weten te vinden, houdt er over krap een maand echter mee op. Te veel concurrentie van de Tinders, Lexa’s en de Peppers van deze wereld, en de man-vrouwverhouding loopt een beetje uit de pas. ,,Willen we mee, dan zouden we ook niet-agrariërs bij Farmers4Love toe moeten laten. Maar dan gaan we op in de massa, en dat willen we niet.”
 2. Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfplukkers jaar in - jaar uit terug komen’
  PREMIUM
  Video

  Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfpluk­kers jaar in - jaar uit terug komen’

  Zelf ons maaltje fruit, groente of een bos bloemen van het veld plukken, het raakt steeds meer in. Fruittelers met zelfpluktuinen beleven hoogtijdagen nu bessenstruiken vol hangen met vruchten. Veldboeketten zijn al zo hot dat de supermarkt ze ook verkoopt, maar de echte bloemenliefhebber trekt liever zelf het veld in. Wie groente van eigen tuin wil, hoeft de schoffel niet meer ter hand te nemen. Een abonnement en je oogst je eigen bloemkool.

Vechtdal