Gerrit Hartholt voerde eerder al campagne.
Volledig scherm
Gerrit Hartholt voerde eerder al campagne. © Frank Uijlenbroek

D66'er uit Dedemsvaart pleit op partijcongres voor herverdeling politiewerk: minder hennep, minder hooligans

Gerrit Hartholt bereidt als lid van D66 een motie voor om het takenpakket van de politie te herzien. Hij en 42 medestanders gaan het verzoek indienen op het landelijke partijcongres in Zaanstad, volgende week zondag. De Dedemsvaarter, verkiesbaar tijdens de provinciale verkiezingen van maart, vindt het onder meer onzin dat agenten ‘van hennepkwekerij naar hennepkwekerij moeten hollen’.

Dat zou werk voor andere instanties moeten zijn, zodat de politie zich volgens Hartholt meer kan richten op het vangen van boeven. Zonder dat dit misstanden in de wietwereld laat bestaan. ,,Al Capone is immers ook niet opgepakt door de politie, maar door de belastingdienst. Het kan dus wel.”

Tweede Kamer

De motie van de 43 leden is gericht aan de fractie van D66 in de Tweede Kamer. Die zou de ideeën van Hartholt weer in de landelijke politiek ter berde moeten brengen. Hij heeft er al flink wat tijd en energie in gestoken om de medestanders te vinden. ,,In de media lees je van allerlei berichten over werkdruk bij politieagenten en frustraties die onregelmatige werktijden met zich mee brengen. Daar probeer ik wat aan te doen.” Hartholt vindt dat de politie haar tijd efficiënter moet indelen. Een eerste stap daarin is vorig jaar al genomen, legt hij uit. ,,Zwaar, illegaal vuurwerk moest in het verleden altijd door politieagenten bewaakt worden, in afwachting van een expert die kon taxeren hoe zwaar het vuurwerk daadwerkelijk is. Nu is dat overgenomen door particuliere beveiligers.” 

Softdrugs

Dat zou dus ook bij het oprollen van illegale wietkwekerijen moeten kunnen. Door in de handel in softdrugs zowel de verkoop als kweek te reguleren - een van de standpunten van de landelijke D66 - wordt bovendien de hennepteelt enigszins uit de illegaliteit gehaald. ,,Dus hebben agenten meer tijd om zich te richten op het vangen van echte boeven. De politie wordt op die manier ontlast.”

Campagnejas

Hartholt was eerder voor de gemeenteraad van Hardenberg verkiesbaar voor het CDA. Hij brak echter met de partij, verkocht zijn campagnejas en zoekt nu zijn heil bij D66. Daar staat hij voor de komende verkiezingen als twintigste op de kieslijst voor de provincie Overijssel. Als CDA’er wilde hij het takenpakket van de politie al wijzigen, namens D66 zet hij nu die strijd voort. Op het congres gaat hij ook pleiten voor een terughoudende rol van de politie rond voetbalstadions. ,,Het aantal geweldsincidenten rond hooligans is de laatste jaren gedaald. Dat komt onder meer doordat er in een vroegtijdig stadium al gesignaleerd kan worden wie voor onrust zorgt. Onder meer door het analyseren van lichaamstaal. Met meer van dat soort specialisaties help je de politie. Resultaat is dat er ook daar minder inzet nodig is.”

Vechtdal