De eikenprocessierups is er weer, Hardenberg gaat de strijd aan

Doordat de overlast van de eikenprocessierups in 2018 groot was in Hardenberg, is het beleid nu aangescherpt. Er wordt meer ingezet op preventief bestrijden en op het weghalen van de nesten. Ook komt er vanuit de gemeente meer informatie over de bestrijding van de rups. 

Eikenprocessierups.
Volledig scherm
Eikenprocessierups. © Carlo ter Ellen

Door het warme weer en de droogte vorig jaar was er veel overlast door de eikenprocessierups. De nesten van de hardnekkige rupsen zijn uiteindelijk weggehaald door een gespecialiseerd bedrijf. Inmiddels zijn de eerste eikenprocessierupsen uit hun eitjes gekropen, meldt Kenniscentrum Eikenprocessierups. Dit is iets eerder dan vorig jaar. 

Nematoden

De gemeente Hardenberg zet dit jaar verschillende middelen in voor de bestrijding. Bepaalde bomen worden behandeld met nematoden, waardoor de rupsen doodgaan. De aaltjes worden aangebracht op de bomen waar vorig jaar de overlast het grootst was. In de periode van mei en juni is de overlast door brandharen het grootst, de nesten worden dan weggezogen.  Daarnaast worden er waarschuwingslinten of borden geplaatst waar de overlast groot is. Zelf kunnen inwoners ook voorzorgsmaatregelen nemen: draag kleding die de hals, armen en benen bedekt, raak de rupsen niet aan en ga niet onder de bomen in het gras zitten. 

Overlast

De kans bestaat dat er ook dit jaar veel overlast is van de eikenprocessierups. Als de temperaturen omhoog gaan, is er kans dat begin mei al de eerste rupsen met brandharen aanwezig zijn. Het Kenniscentrum acht de kans groot dat er veel meer nesten zullen zijn dan in 2018. 

Nestkastjes

Eerder dit jaar zijn er ook bijna duizend nestkasten uitgedeeld in zowel Hardenberg als Ommen. De nestkastjes werden verstrekt in de hoop dat het koolmezen aan zou trekken. Koolmezen eten rupsen, daarnaast gaan ze de nesten met de eikenprocessierups te lijf. 

Vechtdal