Volledig scherm
Artistimpression van de MFA in De Krim, met aan de zijde van de Beukenlaan het nieuwe dorpshuis en daarachter de sporthal. © Werkgroep MFA De Krim

De Krim vraagt vergunning voor bouw MFA

De ‘stichting De Krim voor sociaal en cultureel werk’ gaat voortvarend door met het realiseren van een multifunctionele accommodatie (MFA) voor het dorp. Het plan is verder uitgewerkt en bij de gemeente Hardenberg is al een zogeheten omgevingsvergunning aangevraagd die de bouw mogelijk moet maken. Hoewel het streefbedrag van drie ton als eigen bijdrage vanuit de gemeenschap nog niet is bereikt, wordt wel gemikt op het in gebruik nemen van het complex medio 2021.

De ‘financiële thermometer’ staat momenteel op 107.000 euro, dus er is nog bijna twee ton nodig. Maar ook wethouder Martijn Breukelman heeft er alle vertrouwen in dat De Krim de resterende euro's bij elkaar zal sprokkelen. De stichting en de gemeente hebben daarom onlangs een convenant ondertekend waarin afspraken zijn gemaakt voor verdere samenwerking. ,,De plannen die er nu liggen zien er goed uit. Als gemeente werken we hier graag aan mee. Niet alleen met onze financiële bijdrage van 1,2 miljoen euro, maar ook door de benodigde ruimtelijke procedures te doorlopen. We willen het de stichting en werkgroep zo gemakkelijk mogelijk maken door te zorgen dat alles soepel en zorgvuldig verloopt. Daarom hebben we als gemeente ook een projectleider aangesteld die fungeert als aanspreekpunt voor de stichting.”

Beukenlaan

De gemeente draagt niet alleen haar steentje bij door zoveel mogelijk medewerking te verlenen aan het wijzigen van het bestemmingsplan en het aanvragen van de omgevingsvergunning, maar wil ook helpen bij het inrichten van de openbare ruimte in het gebied. Ook worden afspraken gemaakt over de overdracht van de benodigde grond. De MFA moet verrijzen bij het huidige evenemententerrein aan de Beukenlaan. Het ruim 2.300 vierkante meter grote complex bestaat uit een dorpshuis aan de voorzijde, met daarachter een sporthal. Parkeren kan straks op de bestaande parkeerplaats bij het evenemententerrein.

Bestemmingsplan

De gemeente gaat een nieuw bestemmingsplan voor dit gebied vaststellen, waarin de beoogde percelen de juiste bestemming krijgen voor de realisering van de MFA, met daarnaast ruimte voor een nieuwe brede basisschool die in 2023 gereed moet zijn voor de verhuizing van circa 170 leerlingen van CBS De Bron en OBS De Klimop. Ook moet hier woningbouw mogelijk worden. De bouw van de MFA kost circa 2,5 miljoen euro, waarvan de gemeente 1,2 miljoen euro bijdraagt. De stichting moet het resterende bedrag bijeen brengen. Belangrijk daarin wordt de opbrengst van het projectplan om op de plek van het huidige dorpshuis ‘De Planeet’ met sportzaal, op de hoek van de Planetenstraat en Jupiterstraat, woningen voor ouderen en jongeren te bouwen. Verder wil de stichting de MFA financieren door middel van zelfwerkzaamheid, verkoop van certificaten (die al negentig mille opbracht), externe subsidies, crowdfunding en giften.

  1. Afvalverwerker in Balkbrug roept om bewustwording na grote brand: ‘dit afval is van ons allemaal’
    PREMIUM

    Afvalver­wer­ker in Balkbrug roept om bewustwor­ding na grote brand: ‘dit afval is van ons allemaal’

    Een grote brand bij afvalverwerker Van Werven in Balkbrug werd maandagavond in eerste instantie in de kiem gesmoord. Niet veel later ontstond er echter opnieuw brand in een andere afvalcontainer, waarna het vuur om zich heen sloeg en een loods als verloren beschouwd kan worden. Brandstichting? Directeur Ton van der Giessen denkt van niet. ,,Op het lijstje met scenario's staat dit helemaal onderaan.”

Vechtdal