Volledig scherm
PREMIUM
© Roos Koole

Dedemsvaart bestrijdt drank- en drugsgebruik onder jongeren met IJslands model

Dedemsvaart maakt voorzichtige stappen drinken, roken en drugsgebruik onder jongeren naar beneden te brengen en onder meer de vrijetijdsbesteding te verbeteren. Het ‘IJslands model’ is daarbij het toverwoord.

Hardenberg is een van de zes gemeenten in het land die in samenwerking met het Trimbos Instituut en het Nederlands Jeugdinstituut meedoen aan een pilot waarbij het IJslands model wordt toegepast. Dat land werkt al twintig jaar met deze sluitende aanpak door verschillende (jongeren)organisaties . Met een verrassend goed resultaat. De drankproblematiek, het roken en het cannabisgebruik ging fors omlaag, het ouderlijk toezicht ging omhoog, jongeren sporten meer. 

  1. Balkbrug baalt van spandoeken ‘verzetsgroep’: We kunnen dat prima zelf oplossen

    Balkbrug baalt van spandoeken ‘verzets­groep’: We kunnen dat prima zelf oplossen

    Het plan om ongedocumenteerde vluchtelingen in Balkbrug onder te brengen zorgt voor onrust in het dorp, maar een actie van een verzetsgroep schiet bij de inwoners toch in het verkeerde keelgat. Begin deze week zijn door actiegroep ‘Rechts in Verzet’ spandoeken opgehangen als protest tegen de voorgenomen opvang van deze vluchtelingen. Maar de Balkbruggers zijn het hier niet mee eens, ook Plaatselijk Belang distantieert zich van deze uitlatingen.
  2. Nieuw plan voor zorgwoningen aan de Beerzerhaar in Beerzerveld

    Nieuw plan voor zorgwonin­gen aan de Beerzer­haar in Beerzer­veld

    Herman Hutten dient deze week een vernieuwd plan in voor de bouw van tien zorgwoningen en twee vrijstaande woningen aan de Beerzerhaar, tegenover christelijke basisschool De Schakel in Beerzerveld. In 2012-2013 is al eens een soortgelijk plan ingetrokken, toen de gemeente Ommen niet wilde dat de zorgwoningen in mindering zouden worden gebracht op het ‘contingent’ woningen dat de gemeente van de provincie mocht bouwen. Want dan zou de gemeente mogelijk met de eigen bouwgrond in het dorp Beerzerveld blijven zitten.

Vechtdal