De rookwolken uit Wijster zijn in de wijde omgeving te zien.
Volledig scherm
De rookwolken uit Wijster zijn in de wijde omgeving te zien. © Herman van Oost

Dedemsvaart sluit ramen en deuren na zeer grote brand bij afvalverwerker in Wijster

De brandweer van Dedemsvaart roept inwoners die last hebben van de rook van de grote brand die op het moment in het Drentse Wijster woedt ramen en deuren te sluiten. In Wijster staat een locatie van afvalverwerker Attero in brand. Die zorgt voor een enorme vuurzee en dikke donkere rookwolken die over de regio trekken. 

Bij de grote brand in Wijster komen dikke rookwolken vrij.
Volledig scherm
Bij de grote brand in Wijster komen dikke rookwolken vrij. © De Vries Media

In eerste instantie werd melding gemaakt van een buitenbrand, maar die werd toen de vlammen tot grote hoogte reikten al snel opgeschaald. Korpsen uit de verre regio zijn naar Wijster uitgerukt om te helpen bij de bestrijding. Het gaat vermoedelijk nog uren duren voor de brand geblust is.

De rookwolken gaan richting het zuiden en in onder meer Hoogeveen is al een NL-Alert afgegeven. Maar ook net over de grens met Overijssel zijn de pluimen nog zichtbaar, waardoor het ook in Dedemsvaart verstandig is om ramen en deuren te sluiten. De oorzaak van de brand in Wijster is vooralsnog onduidelijk.

Eerdere branden

Het is niet voor het eerst dat Attero of andere vuilverwerkers geconfronteerd wordt met brand. Zo ging ruim een jaar geleden in Wilp ook een grote afvalberg in vlammen op. En in oktober nog brandde een loods van Van Werven in Balkbrug af. De directeur van dat bedrijf riep toen op tot meer bewustwording bij het scheiden van afval. Met name het roekeloos weggooien van batterijen zorgt volgens hem voor gevaar.

Bij de grote brand in Wijster komen dikke rookwolken vrij.
Volledig scherm
Bij de grote brand in Wijster komen dikke rookwolken vrij. © De Vries Media

Vechtdal