.
Volledig scherm
. © ANP

Dedemsvaart wil langer toezicht op horeca

Als de horeca in de weekeinden pas om vier uur 's nachts mag sluiten, moet ook het toezicht worden verlengd. Dat pleidooi hield inspreker Willem Veerbeek dinsdagavond bij de behandeling van de nieuwe algemene plaatselijke verordening (apv) in de Hardenbergse raad. 

Het vroegere bestuurslid van Plaatselijk Belang Dedemsvaart sprak in namens een groep bewoners van de Julianastraat en Marktstraat in dat dorp, die regelmatig overlast ervaren. 

Glaswerk

,,Het wordt steeds erger. Elke zondagmorgen ligt er veel afval in de buurt, zoals kapot glaswerk, plastic bakjes en braaksel. En er wordt veel wildgeplast.'' Reden genoeg voor meer toezicht, niet alleen in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag, maar ook tijdens evenementen, sprak Veerbeek klare taal. Hij stelde voor om in evenementenvergunningen vast te leggen dat toezicht in de omgeving moet worden gehouden, en dat de gemeente elke zondagmorgen een veegwagen inzet. 

Overleg exploitant

De inspreker kreeg van diverse raadsleden bijval. Burgemeester Peter Snijders, verantwoordelijk voor openbare orde en handhaving, vond het vervelend dat de Dedemsvaartse buurt overlast ervaart. ,,In het verleden hebben we om tafel gezeten met buren en horecamensen, en zijn hierover afspraken gemaakt. Blijkbaar zakt dat toch weg. De meeste horecabedrijven houden niet alleen toezicht bij hun eigen zaak, maar ook in een strook er omheen. We gaan dit bekijken en in overleg met de exploitant. Als het nodig is gaan we weer samen om tafel. Ook gaan we kijken naar een veegroute door de straat.'' 

Klachten

Volgens de burgemeester is de proef met verruimde sluitingstijden voor de horeca de afgelopen tijd goed verlopen. ,,Klachten zijn er incidenteel.'' In 2015 en 2016 is een proef gehouden met ruimere openingstijden voor een handvol horecazaken in Dedemsvaart en Hardenberg. Dat werd een succes, want het publiek vertrok meer gespreid en bleef 's nachts niet urenlang op straat hangen. Ook maakten bezoekers zo langer gebruik van toiletten in de horecazaken, waardoor wildplassen werd gesmoord. Volgens de nieuwe apv moeten vanaf begin januari alle horecazaken in de weekeinden  uiterlijk vier uur 's nachts sluiten. In etablissementen waar alcohol wordt geschonken mogen vanaf twee uur geen nieuwe bezoekers meer worden binnengelaten, in alcoholvrije zaken zoals snackbars en shoarmazaken mag dat nog tot kort voor sluitingstijd. 

Vechtdal