Volledig scherm
© Gemeente Hardenberg

Discriminatie aan orde van de dag in Hardenberg

Zelfs in een gemeente waar duidelijk 'ja' is gezegd tegen de komst van een asielzoekerscentrum en waar vele vrijwilligers actief zijn voor vluchtelingen, komt discriminatie dagelijks voor. Het bleek gisteravond tijdens een inspreekronde in de Hardenbergse gemeenteraad.

Niet alleen de nieuwkomers in het asielzoekerscentrum, maar ook mensen die reeds lang in Hardenberg wonen, worden met name op straat geconfronteerd met discriminerende en onvriendelijke uitlatingen.

,,Sinds de komst van het azc wordt als het ware iedereen met een buitenlands voorkomen over één kam geschoren", aldus Romano Boshove, een in Nederland geboren jonge Macedoniër.

,,Ik ervaar haat, afwijzing en agressie. Alle moslims moeten dood en als ik op het station loop wordt me toegeroepen een kaartje naar Aleppo te kopen."

Quote

Ik ervaar haat, afwijzing en agressie

Romano Boshove

Confronterend

Boshove was een van de zes insprekers naar aanleiding van een voorstel aan de raad om komende twee jaar twee ton extra beschikbaar te stellen voor het integratiebeleid. Zijn confronterende ervaringen staan in schril contrast tot de positieve instelling van de gemeente(raad) en andere organisaties in Hardenberg. Op straat heerst blijkbaar soms een andere mentaliteit. Voor de gemeenteraad een extra stimulans om het voorstel van het college te omarmen en het zelfs als hamerstuk aan te nemen. ,,Ik denk dat er sprake is van een klimaat waarin een effectieve aanpak mogelijk is", aldus wethouder Rene de Vent.

Aanjager

De twee ton extra wordt onder andere besteed aan de aanstelling van een 'aanjager', iemand die alle activiteiten op het gebied van integratie coördineert. Voornamelijk gaat het dan over (taal)onderwijs en kansen op werk, zaken die met name ook werden aangedragen door de andere vijf insprekers. Dat waren naast een vrijwilligster allemaal statushouders, die hun zegje allemaal in het Nederlands deden.

Gevraagd werd om faciliteiten om het onderwijs te verruimen en een betere toetreding tot de arbeidsmarkt te bevorderen.

Vechtdal