Volledig scherm
Het gevonden drugslab in Schuinesloot werd onmiddellijk ontmanteld. © Frank Uijlenbroek

Dit jaar al negen drugslabs ontdekt in Oost-Nederland, een record

De politie heeft dit jaar in Oost-Nederland al negen drugslabs opgerold. In 2017 waren dat er over heel het jaar gezien vier. Woensdag werd een groot laboratorium in Schuinesloot ontdekt.

Naast de toename van het aantal ontdekkingen van drugslaboratoria in deze regio, heeft de politie ook al 31 meldingen over het dumpen van drugsafval binnen. Een verklaring voor deze toename, heeft de politie nog niet. Hoogleraar criminologie Toine Spapens snapt wel dat criminelen vaker andere provincies kiezen om zich te vestigen, dan Brabant en Limburg, zoals tot voor kort gebruikelijk was. ,,Criminelen zijn opportunistisch. Waar plekken vrij zijn, vestigen ze zich. Dus niet per se in het zuiden. Het maakt hen niet uit waar.”

Chantabel

Uit onderzoek van dagblad Trouw bleek deze week dat zo’n 15 procent van de agrariërs wel eens benaderd is door een crimineel. Maarten Leseman van LTO kent deze cijfers, maar waarschuwt: ,,Ga nooit in zee met deze mensen, je bent direct chantabel en komt er niet meer uit.”

Smoesjes

LTO vreest dat sommige agrariërs er ingeluisd worden door criminelen met smoesjes. Die drugsproducenten zeggen dat ze met heel andere activiteiten bezig zijn. ,,Op het platteland is vertrouwen van oudsher belangrijk bij het zakendoen. Dus ze geloven snel een verhaal. Maar toch, je moet kritisch blijven. Als iemand je 10.000 euro contant wil betalen voor de huur, dan moeten de alarmbellen meteen afgaan.”

  1. Balkbrug baalt van spandoeken ‘verzetsgroep’: We kunnen dat prima zelf oplossen

    Balkbrug baalt van spandoeken ‘verzets­groep’: We kunnen dat prima zelf oplossen

    Het plan om ongedocumenteerde vluchtelingen in Balkbrug onder te brengen zorgt voor onrust in het dorp, maar een actie van een verzetsgroep schiet bij de inwoners toch in het verkeerde keelgat. Begin deze week zijn door actiegroep ‘Rechts in Verzet’ spandoeken opgehangen als protest tegen de voorgenomen opvang van deze vluchtelingen. Maar de Balkbruggers zijn het hier niet mee eens, ook Plaatselijk Belang distantieert zich van deze uitlatingen.
  2. Nieuw plan voor zorgwoningen aan de Beerzerhaar in Beerzerveld

    Nieuw plan voor zorgwonin­gen aan de Beerzer­haar in Beerzer­veld

    Herman Hutten dient deze week een vernieuwd plan in voor de bouw van tien zorgwoningen en twee vrijstaande woningen aan de Beerzerhaar, tegenover christelijke basisschool De Schakel in Beerzerveld. In 2012-2013 is al eens een soortgelijk plan ingetrokken, toen de gemeente Ommen niet wilde dat de zorgwoningen in mindering zouden worden gebracht op het ‘contingent’ woningen dat de gemeente van de provincie mocht bouwen. Want dan zou de gemeente mogelijk met de eigen bouwgrond in het dorp Beerzerveld blijven zitten.

Vechtdal