Volledig scherm
Johan Reefman, Henk Reinders en Marc Bunskoek (vlnr) in de oude gymzaal waar net de toneelgordijnen worden vervangen. © Frank Uijlenbroek

Dorpshuis De Krim stookt voor hele planeet

Dorpshuis De Planeet in De Krim is niet meer van deze tijd en moet vervangen worden door een multifunctionele accommodatie (mfa) met sporthal. Daar is iedereen het wel over eens, getuige ook de intentieverklaring die tijdens het Oranjefeest door alle partijen inclusief de gemeente is ondertekend. 

Maar een eenmalige gemeentelijke subsidie van circa acht ton staat nog niet op de definitieve begroting. Daar gaat 'heel' De Krim dinsdagmiddag 31 oktober wel voor pleiten in de oriënterende begrotingsvergadering. 

Aanbouwen

De gemeenteraad moet nu de knoop doorhakken, stelt Marc Bunskoek van de werkgroep mfa die is gevormd door Plaatselijk Belang en de dorpshuis-stichting ('Sociaal en Cultureel Werk De Krim'). ,,Als straks tegen 2023 de scholen nieuwbouw nodig hebben moeten we niet hoeven te zeggen 'wat jammer dat we toen toch geen mfa hebben gebouwd'. Want die twee scholen kunnen bij de mfa aanbouwen zodat je meer gebruik kunt maken van gezamenlijke voorzieningen. Dat is beter voor de exploitatie.''

Sjoelbakken

Een rondje door het dorpshuis leert dat het in 1962 geopende en veelvuldig uitgebreide gebouw inclusief installaties gedateerd zijn, en zeker niet duurzaam. In toch al smalle gangen staan sjoelbakken en dartborden opgeslagen, enkele nooduitgangen van het jeugdhonk annex vergaderruimte zijn afgesloten. Op het podium van de vroegere gymzaal worden net grote gordijnen vervangen. 

Brandvertragend

,,Daar komen nu brandvertragende gordijnen'', vertelt Henk Reinders van de stichting Sociaal en Cultureel Werk De Krim die het dorpshuis exploiteert. ,,Onlangs is een onderzoek gedaan naar de veiligheid in de verschillende ruimten. De meest noodzakelijke maatregelen nemen we nu, zoals de vervanging van deze gordijnen, maar we willen geen geld weggooien dat we straks goed voor de nieuwbouw kunnen gebruiken.'' ,,Het gebouw is ook helemaal niet duurzaam'', vult PB-penningmeester Johan Reefman aan. ,,Die oude gymzaal bijvoorbeeld heeft een halfsteensmuur en nauwelijks isolatie. En de centrale verwarming brandt in alle ruimten even hard, met maar één thermostaat voor het hele gebouw. De gemeente past nu al elk jaar 12.000 euro bij op de exploitatie van het dorpshuis, wat vooral nodig is vanwege de hoge energielasten.''

Sluitend

Voor de nieuwbouw wordt van de gemeente eenmalig 800.000 euro gevraagd. ,,Als dit financiële gat wordt gedicht krijgen we een sluitende exploitatie voor de mfa, met een volwaardige sporthal die volop bezet zal zijn met scholen, streetdance, korfbal en voetbal. De gemeente valt zich hier geen buil aan, we komen straks niet meer terug bij de gemeente voor extra geld'', belooft Bunskoek, die naar succesvolle mfa's in de Raalter kerkdorpen Luttenberg en Nieuw Heeten verwijst waar de gebruikers elkaar versterken. 

,,Ook in De Krim is met vereende krachten al veel gerealiseerd. Zoals een evenemententerrein, en het behoud van ons zwembad dat door vrijwilligers wordt geëxploiteerd. We kunnen hier heel veel zelf, maar niet zelf geld maken. Daarom vragen we nu deze eenmalige investering.''

 1. Ilse uit Nieuwleusen lag op het randje van de dood, met een baby van 500 gram
  PREMIUM
  HELLP-syndroom

  Ilse uit Nieuwleu­sen lag op het randje van de dood, met een baby van 500 gram

  Met een ondeugende blik sjouwt de kleine Josephien, gewapend met een knuffelaapje, door haar ouderlijk huis in Nieuwleusen. Haar moeder kijkt glimlachend toe. Niets aan het tafereel verraadt iets over de heftige tijd die het gezin heeft doorstaan. De jonge moeder kreeg het HELLP-syndroom, met 25 weken zwangerschap is ze bevallen. Hoe verwerk je zoiets? Ilse wil ouders helpen die ook een prematuur kindje hebben. Zodat zij alles kunnen vastleggen in een invulboek, voor later. Want het is wel je kraamtijd.
 2. Geen twintig appartementen bij kruising N377 in Balkbrug

  Geen twintig appartemen­ten bij kruising N377 in Balkbrug

  Het Hardenbergse college voelt niks voor de bouw van twintig appartementen op de hoek van de Coevorderweg (N377) en Meppelerweg in Balkbrug. Eigenaar Zeker Horeca BV heeft de gemeente gevraagd of in principe medewerking verleend kan worden aan een plan voor de herontwikkeling van de leegstaande panden van een café-restaurant aan de Coevorderweg 2-4, naast het voormalige hotel Munnink. De eigenaar wil hier slopen en een nieuw gebouw van drie verdiepingen bouwen, met ruimte voor (dag)horeca en bedrijven op de begane grond en twintig appartementen op de verdiepingen.
 3. Eerst het Bouwvakfeest in Oud-Lutten, dan pas vakantie vieren

  Eerst het Bouwvak­feest in Oud-Lut­ten, dan pas vakantie vieren

  Afgelopen week is de zestien-koppige organisatie van het populaire Bouwvakfeest (BVF) reeds begonnen met de gigantische opbouw van het feestterrein aan de Kerkdijk in Oud-Lutten. Komende vrijdag 26 juli barst namelijk het jaarlijkse feest er weer los. Want voor veel feestvierders en liefhebbers van een fijn stukje muziek en dito gezelligheid begint de dikverdiende (bouwvak)vakantie pas echt als het BVF in Oud-Lutten is bezocht.

Vechtdal