De gemeenten Hardenberg, Staphorst en De Wolden willen niet dat het Reestdal en de voormalige vloeivelden in Slagharen-De Krim worden aangewezen als Natura-2000-gebied.
Volledig scherm
De gemeenten Hardenberg, Staphorst en De Wolden willen niet dat het Reestdal en de voormalige vloeivelden in Slagharen-De Krim worden aangewezen als Natura-2000-gebied. © tourist info reestdal

Drie gemeenten sturen brief aan minister: ‘Geen Natura 2000 voor Reestdal en vloeivelden De Krim’

Gemeenten Hardenberg, Staphorst en De Wolden hebben een gezamenlijke brief aan minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) gestuurd, waarin ze pleiten het Reestdal en de voormalige vloeivelden in Slagharen-De Krim niet aan te wijzen als beschermd Natura 2000-gebied. 

Zeventien organisaties in de agrarische en bouwsector in Drenthe en Overijssel steunen dit standpunt. 

De natuurgebieden vloeivelden bij De Krim en het Reestdal liggen op de grens van Drenthe en Overijssel. Veel organisaties hebben zich de afgelopen jaren ingezet voor het behoud en de verbetering van de gebieden. Maar zij zien het niet zitten dat de terreinen worden aangewezen tot landelijk beschermde Natura 2000-gebied. 

Landbouw en natuur gaan er nu hand in hand. Een aanwijzing als Natura 2000-gebied zou het draagvlak voor natuurontwikkeling volgens de partijen sterk verminderen. 

Stikstof

Vanwege de huidige stikstofproblematiek en onduidelijkheid van consequenties van het aanwijzen van Natura 2000 gebieden willen De Wolden, Staphorst en Hardenberg voorlopig geen nieuwe Natura 2000 gebieden. 

Deze problematiek zou tot economische en sociaal-maatschappelijke schade en grote onzekerheid over de toekomst van (agrarische) bedrijven, banen, woningbouw, verkeer en vervoer en energie leiden.

Vechtdal