Volledig scherm
In Tilburg brandt de LED-straatverlichting al. © ANP

Drie miljoen voor zuinige Hardenbergse straatverlichting

Voor een bedrag van drie miljoen euro gaat Hardenberg de komende zes jaar de straatverlichting moderniseren. 

In de hele gemeente staan zo'n 18.400 verlichtingsarmaturen langs straten en op pleinen. Daarvan zijn er circa 8.750 sterk verouderd, waardoor deze achterlopen op gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Die lantaarns moeten uitgesmeerd over een periode van zes jaar worden vervangen door energiezuinige led-verlichting. 

Bij de vervanging van afgeschreven armaturen wordt meteen ook bekeken of de verlichtingscapaciteit ter plekke niet te hoog is, waardoor eventuele lichthinder voor de omgeving zoveel mogelijk kan worden teruggedrongen. Hardenberg trekt jaarlijks een half miljoen euro uit voor de verdere verduurzaming van de openbare verlichting. Te beginnen in 2018, waarvoor de gemeenteraad bij de behandeling van de begroting voor komend jaar al groen licht heeft gegeven. Tot en met 2023 loopt de investering voor Hardenberg daarmee op tot een totaal van drie miljoen.

Plaatselijk Belang

Betrokken verenigingen voor Plaatselijk Belang worden door de gemeente geïnformeerd zodra vervanging van verlichting in hun gebied eraan zit te komen. Burgemeester en wethouders van Hardenberg 'beloven' in het collegevoorstel om zoveel mogelijk rekening te houden met eventuele opmerkingen of suggesties. Vóór de uitvoering begint worden betrokken inwoners en organisaties ook geïnformeerd over de planning. 

Aanbesteding

Hardenberg gaat de inkoop van de armaturen niet in haar eentje aanbesteden, maar samen met vijf buurgemeenten en de provincie Overijssel. Dat andere gemeenten zijn Dalfsen, Zwolle, Olst-Wijhe, Steenwijkerland en De Wolden. Zwolle, dat veel ervaring heeft met grootschalig inkopen van openbare verlichting, wil die gezamenlijke Europese aanbesteding op zich nemen. Er wordt rechtstreeks ingekocht bij leveranciers, in eerste instantie armaturen die de komende twee jaar oudere verlichting moeten vervangen. Daar is een gezamenlijk bedrag van twee miljoen euro mee gemoeid. De gunning wordt verleend aan de inschrijver met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Na de eerste twee jaar worden de aanbesteding en de samenwerking geëvalueerd, en voortgezet als die positief worden beoordeeld. De gemeenten in de regio Zwolle werkten ook al samen in het project 'Bewust verlichten', dat eind 2016 succesvol is afgerond. 

Monteren

Het monteren van nieuwe armaturen en het plaatsen van eventuele lichtmasten wordt door elke gemeente afzonderlijk aanbesteed. Dankzij die scheiding kunnen ook minder grote installatiebedrijven meedingen naar de montage.     

 1. Everth en Frenske blij met kasteel, Ik Vertrek en de ‘stofzoeger’
  PREMIUM

  Everth en Frenske blij met kasteel, Ik Vertrek en de ‘stofzoeger’

  Everth (61) en Frenske (61) Visscher uit Dedemsvaart veroverden zaterdagavond de harten van Nederland, met hun poging om van een eeuwenoud en vervallen kasteel in Frankrijk een bed and breakfast te maken. Meer dan 1,5 miljoen mensen zagen het geklungel met de taal, de strijd tegen houtworm en het gehaast om de eerste gasten te ontvangen. Maar ook een ongebreideld positivisme van de nieuwbakken kasteelheer om van het avontuur een goed einde te maken. ,,Die satellietschotel? Die staat er inmiddels. Net als de wasmachine.”
 2. Motorliefhebber Jansen strikt wereldreiziger Van Hooff voor trip naar Ommen

  Motorlief­heb­ber Jansen strikt wereldrei­zi­ger Van Hooff voor trip naar Ommen

  Motorjournalist Paul van Hooff vertelt zondag 24 maart in motorcafé Calluna in Ommen over de boeken die hij wijdde aan zijn avontuurlijke reizen op z’n Moto Guzzi V7. Hij reisde op zijn in 1975 gebouwde motorfiets met koosnaam ‘Guus’ van Alaska naar Argentinië, en daarna van Den Bosch naar Tokio. Zijn boeken werden bestsellers. Dat Van Hooff het Ommer café aandoet is te danken aan de 58-jarige motorliefhebber Jan Jansen, uit Dedemsvaart.

Vechtdal