Duitsland verlangt naar Hardenbergse verpleger

videoHet is goed om over de grens te kijken voor een baan in de zorg. Dat vindt Gerard Nederpelt, directeur van werkgeversorganisatie Zorg en Welzijn. De gemeente Hardenberg ging woensdag met acht werkzoekenden op bezoek bij een woonzorgcentrum in het Duitse Emlichheim.

Nederpelt stelt dat in beide landen kan worden geprofiteerd. ,,Waarom moet een werkzoekende veertig kilometer naar Zwolle rijden voor een baan en mag hij niet naar Emlichheim, slechts twintig kilometer ver, maar aan de andere kant van de grens?", zegt hij vanuit het perspectief van de werknemer. 

En vanuit de werkgever: ,,Zorgverleners die op dit moment in Nederland niet aan het werk komen, worden in Duitsland geschoold en doen werkervaring op, waardoor ze later aantrekkelijker zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt."

Weinig vacatures

Het UWV merkt dat in de regio Hardenberg weinig vacatures in de zorg zijn. Ondertussen is in grensgemeente Emlichheim vraag naar Nederlanders om het arbeiderstekort op te lossen. ,,Extra handen aan het bed zijn zwaar noodzakelijk", beweert Helmut Alferink van het Krankenverein Emlichheim. ,,Als de huidige ontwikkelingen, zoals de vergrijzing, zich voortzetten dan hebben we over een paar jaar meer patiënten dan we aankunnen. Wachtlijsten willen we natuurlijk voorkomen." 

'Duitse arbeidsmarkt traditioneler'

Het Bundesagentur für Arbeit (het Duitse UWV) erkent de krapte. ,,Er zijn heel weinig werkzoekenden. Daarnaast is de Duitse arbeidsmarkt traditioneler. Men werkt meer met vaste contracten, waardoor minder snel van beroep wordt gewisseld." 

Het arbeidsbureau helpt Nederlanders om barrières zoals de taal, cultuur en regels te slechten. 

Volledig scherm
Helmut Alferink ( 2e van r) geeft een rondleiding aan v.n.l.r.: Arold Hanse, Henriette Renker, Janet Wessels en uiterst rechts Wilna Rosink. © Frank Uijlenbroek

Vechtdal