Volledig scherm
Ernst Veldhuis van de afdeling Beheer Openbare Ruimte bij een ingeslagen raam van een busje op de Hardenbergse gemeentewerf. Daar werd ook een mislukte poging gedaan een schaftkeet open te breken. © Frank Uijlenbroek

Duizenden euro's schade na inbraakgolf bestelbusjes Hardenbergse bedrijven

Alleen bij de gemeentewerf op het Hardenbergse bedrijventerrein ‘De Haardijk’ loopt de schade al in de duizenden euro's. Ook bij minstens zes andere bedrijven in de buurt sloegen inbrekers afgelopen weekeinde hun slag door bestelbusjes open te breken. Daarbij werden gereedschappen gestolen en tientallen liters diesel uit de tanks overgepompt.

Alle diefstallen zijn gepleegd tussen zaterdagmiddag 13.00 uur en gisterochtend 8.00 uur, melden Hardenbergse politieagenten. De teller staat in de loop van maandag op zeven aangiftes, de totale schade is nog niet bekend maar bedraagt zeker vele duizenden euro's. Bij de gemeentewerf aan het Kruiwiel werd een raampje van het rechter portier van een van de busjes van de afdeling Beheer Openbare Ruimte aan gruzelementen geslagen. ,,Uit dat busje zijn gereedschappen gestolen’’, vertelt agent Bas Huizing. Elders op bedrijvenpark De Haardijk zijn ook vooral gereedschappen uit de opengebroken bestelbusjes gegrist. ,,Maar ook is bij meerdere busjes diesel overgeheveld.’’ Elektronica zoals navigatiesystemen, of airbags stonden bij deze inbraken niet op het ‘verlanglijstje’ van het dievengilde. 

Op het terrein van de gemeentewerf is tevens een poging gedaan een schaftkeet open te breken. ,,Dat is niet gelukt, misschien werden de inbrekers wel gestoord’’, oppert Huizing. De gemeente moet de totale exacte schade nog inventariseren, maar die wordt nu ingeschat op ‘enkele duizenden euro's’, meldt gemeentevoorlichter Carina van der Veen.

Op bestelling

Van de dader(s) ontbreekt nog elk spoor. De politie vermoedt dat de autokraken zijn gepleegd door criminelen die in de wijde regio rondtrekken en vaak op bestelling te werk gaan, het zogeheten ‘mobiel banditisme’. Medio augustus bijvoorbeeld werden nog twee bedrijfsauto's opengebroken in Gramsbergen, ook toen ergens tussen zaterdagavond en maandagochtend. In april was sprake van een heuse inbraakgolf in Kampen, daarvoor werd even later een veelpleger uit die stad aangehouden toen hij op heterdaad werd betrapt bij het openbreken van een busje. In juni werd in drie weken tijd een busje van een installateur uit het Achterhoekse dorp Silvolde twee keer leeggeroofd, de schadepost bedroeg meer dan tienduizend euro aan gereedschap.

Bewakingscamera's

Het 'parkmanagement’ van het Hardenbergse bedrijventerrein Broeklanden kreeg in juni groen licht voor het plaatsen van zeven camera’s die permanent opnamen maken van de toegangswegen, waarvan vier camera’s ook werken met kentekenherkenning. Die camerabeelden worden gevolgd door een gecertificeerde alarmcentrale. Op de wegen van bedrijventerrein De Haardijk zijn op dit moment geen bewakingscamera’s gericht. Meerdere bedrijven op De Haardijk beschikken wel over eigen bewakingscamera’s, waarvan nu beelden worden nagekeken door de politie. ‘Bijzondere beelden’ op bewakingscamera's van ondernemers die nog niet zijn gevraagd wil de politie ook graag bekijken. Eventuele voorbijgangers die tussen zaterdagmiddag en maandagochtend iets opvallends hebben gezien op bedrijventerrein De Haardijk wordt verzocht contact op te nemen met de politie via telefoon 0900-8844, of een privébericht te sturen naar politie Hardenberg. Meld Misdaad Anoniem is bereikbaar via 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl.

Vechtdal