Volledig scherm
De gemeente Hardenberg (foto gemeentehuis) gaat het voor de wind. De jaarrekening 2018 werd afgesloten met een positief resultaat van 12,4 miljoen euro. Foto Wouter Borre © Wouter Borre

Economie gemeente Hardenberg draait op volle toeren: positief resultaat van 12,4 miljoen euro in 2018

Hardenberg sluit het jaar 2018 af met een positief resultaat van 12,4 miljoen euro. Het resultaat is veel hoger dan de gemeente had verwacht. Een van de oorzaken is dat de economie op volle toeren draait. Daardoor is veel bouwgrond verkocht aan zowel bedrijven als particulieren. 

Ook zijn er meer mensen aan het werk, weet financiën-wethouder Martijn Breukelman, ,,waardoor we minder geld kwijt zijn aan uitkeringen’’.

De gemeente heeft net als veel andere gemeenten te maken met toenemende kosten voor hulp en ondersteuning vanuit de Jeugdzorg en Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Daarom is het overschot op de jaarrekening in de toekomst hard nodig, stelt Breukelman. Ook zal er een beroep moeten worden gedaan op de reserves.

Verkoop kavels

De gemeente Hardenberg verkocht de afgelopen tien jaar niet eerder zoveel woningbouwkavels als in 2018. Ook bij de verkoop van bedrijfsgrond deed ze goede zaken. Al met al leverden de grondverkopen Hardenberg 4 miljoen euro op. De aantrekkende economie zorgt voor meer werkgelegenheid in de regio, waardoor meer inwoners een baan hebben. Dat leverde in 2018 een voordeel op van 2,6 miljoen euro bij de uitvoering van bijstandsregelingen.

De financiële afwikkeling van de bestuursdienst Ommen-Hardenberg (BOH)zorgt voor een financieel voordeel van 3,5 miljoen euro. Hierbij gaat het deels om geld dat de gemeente Hardenberg eerder aan de BOH beschikbaar heeft gesteld voor organisatieontwikkeling. Dat geld is teruggegeven nu de bestuursdienst niet meer bestaat.

Een deel van het positieve rekeningresultaat gebruikt de gemeente voor het uitvoeren van bestaande projecten die in 2018 nog niet geheel zijn afgerond. De rest van het overschot op de jaarrekening zou wat het college betreft moeten worden toegevoegd aan de algemene reserve. 

  1. Balkbrug baalt van spandoeken ‘verzetsgroep’: We kunnen dat prima zelf oplossen

    Balkbrug baalt van spandoeken ‘verzets­groep’: We kunnen dat prima zelf oplossen

    Het plan om ongedocumenteerde vluchtelingen in Balkbrug onder te brengen zorgt voor onrust in het dorp, maar een actie van een verzetsgroep schiet bij de inwoners toch in het verkeerde keelgat. Begin deze week zijn door actiegroep ‘Rechts in Verzet’ spandoeken opgehangen als protest tegen de voorgenomen opvang van deze vluchtelingen. Maar de Balkbruggers zijn het hier niet mee eens, ook Plaatselijk Belang distantieert zich van deze uitlatingen.
  2. Nieuw plan voor zorgwoningen aan de Beerzerhaar in Beerzerveld

    Nieuw plan voor zorgwonin­gen aan de Beerzer­haar in Beerzer­veld

    Herman Hutten dient deze week een vernieuwd plan in voor de bouw van tien zorgwoningen en twee vrijstaande woningen aan de Beerzerhaar, tegenover christelijke basisschool De Schakel in Beerzerveld. In 2012-2013 is al eens een soortgelijk plan ingetrokken, toen de gemeente Ommen niet wilde dat de zorgwoningen in mindering zouden worden gebracht op het ‘contingent’ woningen dat de gemeente van de provincie mocht bouwen. Want dan zou de gemeente mogelijk met de eigen bouwgrond in het dorp Beerzerveld blijven zitten.

Vechtdal