Volledig scherm
© Shutterstock

Eén klap in Hardenbergse kroeg goed voor werkstraf en duizenden euro’s schade

Eén klap in een café in Hardenberg na het nuttigen van veertien bier levert een 26-jarige man uit Coevorden 80 uur werkstraf en een maand cel voorwaardelijk op. Ook moet hij het slachtoffer meer dan 3.000 euro schadevergoeding betalen.

Dat bepaalde de politierechter in Zwolle woensdag. Jeffrey P. had de gewoonte met vrienden op zaterdagavond eerst stevig in te nemen alvorens naar het café te gaan. Dat gebeurde ook op de avond van 17 augustus dit jaar. 

Na ongeveer veertien bier ging er kennelijk een knop om in het hoofd van P. Hij weet niets meer van die avond, maar de pijn herinnert het slachtoffer nog dagelijks aan die ene geweldige klap die P. hem uitdeelde. Een van zijn voortanden werd er uitgeslagen. Een tandarts moest de wortel verwijderen. Werken ging lastig omdat de tijdelijke tand lastig bleef zitten. Hij is telefonisch moeilijker verstaanbaar, heeft moeite met eten en kijkt nog altijd over zijn schouder als hij in een café zit, bleek uit de slachtofferverklaring. ,,Dit had niet mogen gebeuren’’, reageerde P., die daarop het slachtoffer zijn excuses aanbood.

P. is in 2016 al een keer veroordeeld voor een mishandeling. Een stevige drinker noemt hij zichzelf niet, al houdt hij er wel van om ‘gezellig het weekend te beginnen’. Indrinken alvorens naar de kroeg te gaan, zegt hij te hebben afgezworen. 

Zwaar letsel

Volgens de officier van justitie is hier sprake van zwaar lichamelijk letsel. Dat P. ook de intentie had dit zware letsel toe te brengen, valt niet te bewijzen. Daarom kwam de officier uit op 120 uur werkstraf en een maand cel voorwaardelijk. 

Volgens advocaat Henk Voors valt dit niet zonder meer onder zwaar lichamelijk letsel. De rechter ging mee met de officier. ,,Dit is meer dan een tand door de lip’’, zei de politierechter. Hij kwam wel lager uit dan de officier vanwege de spijtbetuiging van P. Het slachtoffer krijgt de schade van zeker 3.000 euro vergoed.

  1. Siem (64) uit Hardenberg loopt al zijn hele leven op klompen, en wil ook niet anders: ‘Ze gaan mee de kist in’
    PREMIUM
    Video

    Siem (64) uit Hardenberg loopt al zijn hele leven op klompen, en wil ook niet anders: ‘Ze gaan mee de kist in’

    Siem Wever kreeg als kleuter door zijn vader en moeder voor het eerst klompjes aangemeten. Nu, zestig jaar later, zweert hij nog altijd bij de houten schoenen. De Hardenberger (64) weet niet anders, kan niet anders en wil niet anders. En als hij bij zijn dementerende vrouw in het verzorgingshuis op bezoek gaat, zorgt dat voor een opleving. ,,De mensen denken aan vroeger.”

Vechtdal