Volledig scherm
De woning van Beppie (83) ligt in het buitengebied van De Krim. Vorig jaar december sloegen overvallers toe met een taser en sloten zij de bejaarde vrouw vijftien uur op in haar eigen meterkast. © Frank Uijlenbroek

Eén verdachte op vrije voeten na overval en opsluiten bejaarde Beppie (83) uit De Krim

Eén van de drie verdachten van de brute woningoverval op Beppie (83) uit de Krim is voorlopig op vrije voeten. Zijn hechtenis is tijdelijk geschorst vanwege ‘persoonlijke omstandigheden’. De andere twee verdachten blijven vastzitten.

Dat bleek uit een pro-formazitting in de Zwolse rechtbank. Het gaat om de verdachte Lorenzo T. (20) uit Leeuwarden die vanwege ‘omstandigheden in de persoonlijke levenssfeer’ voorlopig vrij is gekomen. In een eerdere regiezitting ontkende T. daadwerkelijk binnen te zijn geweest op het moment van de overval, waarna Beppie vorig jaar december vijftien uur zat opgesloten in haar eigen meterkast. 

Wie sloot Beppie op?

Ook de twee andere verdachten, de 44-jarige Bennie B. uit Coevorden en de 46-jarige Evert B. uit Hoogeveen, ontkennen Beppie in de meterkast te hebben opgesloten en wijzen naar de derde verdachte. Zij blijven vastzitten, besloot de rechtbank.

Het drietal zou gezamenlijk zijn betrokken bij de overval op Beppie. Ze zijn eerder dit jaar opgepakt. Het openbaar ministerie verdenkt hen van poging tot gekwalificeerde doodslag en diefstal van onder meer een zitmaaier en een handtas. 

Uit de zitting bleek verder dat Evert B. uit Hoogeveen is bedreigd in de gevangenis in Leeuwarden vanwege de overval en daarom onlangs is overgeplaatst naar de PI in Zwolle. 

Aan dood ontsnapt

Vorig jaar december zat Beppie vijftien uur opgesloten in haar eigen meterkast. De vrouw overleefde de overval ternauwernood, bleek tijdens de vorige regiezitting. In haar lichaam zijn door de langdurige opsluiting stoffen aangemaakt die tot haar dood konden leiden.

Daarnaast gingen de overvallers geraffineerd te werk en zijn voor de overal zeker twee voorverkenningen ondernomen. Tijdens de overval had het drietal ook een taser bij zich. Beppie verzette zich ondanks het wapen stevig.  

Bivakmuts en taser 

,,De één droeg een bivakmuts. De ander zette een soort wapen op mijn hoofd. Ik heb ze geprobeerd de deur uit te trappen. ‘Wegwezen hier’, riep ik. Maar die ene man was zo groot. Ik had eigenlijk niets in te brengen”, vertelde Beppie eerder in een openhartig interview met De Stentor.

De 44-jarige Bennie B. uit Coevorden bekende tijdens de vorige zitting binnen te zijn geweest bij Beppie op de avond van de overval. Hij zou als ‘chauffeur’ hebben geholpen en verklaart daarbij pas later het huis binnen te zijn gegaan. B. zegt in de rechtszaal ‘heel dom te zijn geweest'. 

Verzoek om horen getuige

Een van de andere overvallers zou B. hebben gebeld, nadat de overval uit de hand dreigde te lopen. B. ontkent via zijn advocaat Bart van Elst aanwezig te zijn geweest op het moment dat Beppie in de kast werd opgesloten. 

,,Dat heeft hij gewoon niet gedaan. Deze mannen wilden deze oude vrouw helemaal niet overvallen”, stelt Van Elst. ,,Door zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden is het uit de hand gelopen.” 

De rechtszaak wordt in februari inhoudelijk behandeld. 

 1. 20-2-20 populaire trouwdatum in Dalfsen en Hardenberg; Ommer agenda nog leeg
  PREMIUM

  20-2-20 populaire trouwdatum in Dalfsen en Hardenberg; Ommer agenda nog leeg

  Koning Willem Alexander en koningin Máxima ontketenden met hun huwelijk op 02-02-2002 een ware rage: trouwen op ‘de perfecte datum’. Zo waren 06-06-’06 en 1-7-’17 populaire data om een relatie te bekronen met goud of zilver. Ook dit jaar liggen weer enkele bijzondere cijfercombinaties in het verschiet. Met als topper 20-02-2020. Die donderdag is het drukker dan normaal in de trouwlocaties in het Vechtdal.
 2. Harm (81) uit Dedemsvaart vindt het Wilhelmus maar niets en schreef een nieuwe tekst
  PREMIUM
  video, poll & quiz

  Harm (81) uit Dedems­vaart vindt het Wilhelmus maar niets en schreef een nieuwe tekst

  ‘Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed,’ wordt als het aan Harm Leffers uit Dedemsvaart ligt in het vervolg ‘Wie 't rood wit blauw wil hijsen, heeft 't paspoort van ons land’. En het volgens hem maar wat vage ‘ben ik, vrij, onverveerd’ en de ongepaste ode aan 'den Koning van Hispanje’ kunnen ook wel uit het volkslied geschrapt worden. ,,Tijd voor verandering.”

Vechtdal