Volledig scherm
Open dag op het AZC in Hardenberg, 8 oktober. © FFU Press

Eerste asielzoekers in Hardenberg gearriveerd

HARDENBERG - De eerste bewoners van het azc aan de Hardenbergse Jachthuisweg hebben zich de afgelopen week geïnstalleerd. Alle vluchtelingen komen uit Syrië, het zijn voornamelijk gezinnen met kinderen in diverse leeftijdsgroepen.

Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) kan op dit moment geen inzicht geven in de verwachte toestroom richting Hardenberg. Het nieuw gebouwde, semipermanente azc aan de Jachthuisweg heeft plek voor 700 asielzoekers en zal vermoedelijk geleidelijk meer capaciteit gebruiken. ,,Op dit moment kunnen we 50 vluchtelingen per dag huisvesten’’, zegt coa-woordvoerder Gerrie van den Berg. Of de maximum capaciteit ook gebruik zal worden is volgens de woordvoerder niet exact te voorspellen. Vele factoren spelen daarin een rol, ondermeer ook de huidige instroom van vluchtelingen.

Kinderen
De kinderen in de basisschoolleeftijd krijgen les op het Hardenbergse complex, voor voortgezet onderwijs wordt in Hardenberg zelf naar passende educatie gekeken. Het azc Hardenberg is een regulier asielzoekerscentrum waar alle faciliteiten aanwezig zijn met lesgebouwen, recreatie- en computerruimtes. Het azc is bestemd voor zowel asielzoekers die in de procedure zitten als verblijfsgerechtigden die in afwachting zijn van een huurwoning in Nederland.

Voldoende
Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie draagt de officiële ingebruikneming van het Hardenbergse azc er toe bij dat Nederland voldoende capaciteit heeft voor de opvang van asielzoekers. Eind 2015 was de situatie nog precair en werden vele asielzoekers in crisisopvanglocaties geplaatst en reisden soms van hot naar haar. Hardenberg had in de Evenementenhal een noodopvang.

Vechtdal