Het meest recent werd de boerderij aan de Vilsterborg gebruikt als veestal. Het pand is behoorlijk in verval. foto Wim de Jonge
Volledig scherm
Het meest recent werd de boerderij aan de Vilsterborg gebruikt als veestal. Het pand is behoorlijk in verval. foto Wim de Jonge

Eeuwenoud pand krijgt tweede leven als woning

HOLTHEME - Een eeuwenoude boerderij in Holtheme wordt toch weer als woning gebruikt. Een familie uit Coevorden gaat het pand aan de Vilsterborg opknappen en het erf opnieuw inrichten. De voormalige woonboerderij stamt volgens de eigenaren uit circa 1790. Dat kan Arnoud Pullen van het gemeentearchief Hardenberg niet bevestigen.

Zijn zoektocht levert op dat het pand in ieder geval op kadastrale kaarten uit 1832 voorkomt. Het was toen in eigendom van de familie Plas. Nazaten daarvan hebben in 1941 nog een verbouwing aangevraagd bij de gemeente. Verder is over de woonboerderij weinig informatie te vinden. Het object komt ook niet voor in 'Monumenten in de gemeente Hardenberg', dat Pullen samen met collega Erwin Wolbink in zijn vrije tijd heeft gemaakt. Het pand is namelijk geen officieel rijks- of gemeentelijk monument.

De boerderij was tot eind jaren tachtig bewoond. De woonbestemming is er afgehaald, omdat het pand daarna als veestal werd gebruikt. Van de buitenkant lijkt het gebouw behoorlijk in verval. De huidige eigenaren hebben de boerderij zo'n vijf jaar geleden gekocht.

Vechtdal