De provincie en gemeente Hardenberg willen geen vergunning verlenen voor de grindwasserij van de firma Slaat bij Sibculo.
Volledig scherm
PREMIUM
De provincie en gemeente Hardenberg willen geen vergunning verlenen voor de grindwasserij van de firma Slaat bij Sibculo. © Frank Uijlenbroek

Einde dreigt voor grindwasserij Sibculo: Hardenberg weigert vergunning

Al meer dan zeventig jaar wint, verwerkt en vervoert de firma Slaat aan de N341 bij Sibculo zand en grind. Die grondstoffen werden sinds 1948 gewonnen in een plas aan de Sibculoseweg 102 in Westerhaar-Vriezenveensewijk, schuin tegenover een nog grotere zandwinplas: het ‘Gat van Franke’. Dik tien jaar geleden stopte de zandwinning, sindsdien wordt van elders aangevoerd zand en grind op het terrein verwerkt. Maar daar dreigt nu ook een eind aan te komen. De gemeente Hardenberg kan geen vergunning verlenen omdat de provincie ook medewerking weigert.

 1. Jacobs Balkbrug moet vandaag al stoppen met grindwasserij
  Play
  PREMIUM
  video update

  Jacobs Balkbrug moet vandaag al stoppen met grindwasse­rij

  De firma Jacobs moet vandaag al stoppen met het aanvoeren, zeven en wassen van grind op haar terrein aan De Pol 1a bij Balkbrug. Als dat niet gebeurt moet Jacobs dwangsommen betalen die uiteindelijk in de tonnen kunnen gaan lopen. Dat heeft de gemeente Hardenberg het bedrijf laten weten, nadat de Raad van State op 5 februari definitief een streep haalde door een nieuw bestemmingsplan dat het aan- en afvoeren en wassen van gebruikt grind op deze plek mogelijk moest maken.
 2. Teruglezen | Nabestaanden en slachtoffer aan het woord in strafzaak kruisboogschutter Almelo

  Teruglezen | Nabestaan­den en slachtof­fer aan het woord in strafzaak kruisboog­schut­ter Almelo

  Op de derde dag in de strafzaak van de kruisboogschutter uit Almelo kwamen de nabestaanden en het slachtoffer uit Rijssen aan het woord. Het was voor hun een emotionele dag, vol vragen en frustratie. De 30-jarige Kenzo. K. wordt ervan verdacht dat hij twee vrouwen in hun flat om het leven heeft gebracht en daarna hulpverleners probeerde te doden met zijn kruisboog. Zelf weet hij er niets meer van, zegt hij.