In ‘Gratis geld voor iedereen’ pleit Rutger Bregman voor invoering van een basisinkomen.
Volledig scherm
PREMIUM
In ‘Gratis geld voor iedereen’ pleit Rutger Bregman voor invoering van een basisinkomen. © Marco Okhuizen

Experiment komt niet van de grond: waarom ‘heel Hardenberg’ in 2022 géén basisinkomen heeft

analyseHardenberg, bijna twee jaar geleden. Een vol theater de Voorveghter stemt tijdens een ‘inspiratiesessie’ vrijwel volmondig in met een proef met basisinkomen. Ook het gemeentebestuur is enthousiast. Maar een experiment komt desondanks niet van de grond. De strenge regelgeving rond uitkeringen en de Participatiewet en de starre houding van het ministerie maken proeven praktisch onuitvoerbaar.

Aan de Hardenbergse politiek lag, en ligt het niet. Nadat de CDA-fractie in de zomer van 2017 een proef voorstelt met een maandelijks basisinkomen van 800 tot 900 euro, in plaats van uitkeringen en zonder verplichte sollicitaties of trainingen, volgt op 27 november van dat jaar een inspiratiesessie met de bekende historicus-journalist Rutger Bregman, die in zijn wereldwijde bestseller Gratis geld voor iedereen beschrijft dat het basisinkomen in plaats van een bijstandsuitkering de beste manier is om armoede aan te pakken en ongelijkheid te verminderen. 

 1. Hardenberg bezingt saamhorigheid in coronacrisis met eigen lied in leeg nieuw ziekenhuis
  PREMIUM
  video

  Hardenberg bezingt saamhorig­heid in coronacri­sis met eigen lied in leeg nieuw ziekenhuis

  De linten en de lijnen, zover mag je gaan. De vrijheid die we hebben, dwingt ons stil te staan. Elkaar de hand te reiken, het is niet meer wat het was. Je woorden van liefde, kaatsen tegen glas... Samen met sprekende zwart-witfoto’s uit het dagelijks leven en muziek van een zeskoppige band vormen deze songteksten ‘Oog van de storm’, een indrukwekkend slotlied van de documentaire ‘Lotgenoten’ dat lekker in het gehoor ligt en makkelijk meezingt.
 2. Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in hightech-regio ‘Vechtdal Valley’
  PREMIUM
  Hightech

  Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in high­tech-re­gio ‘Vechtdal Valley’

  Wat is toch dat ‘Best bewaarde geheim van Hardenberg’? Masévon Group schermt ermee op een groot bord langs de N36 waar ze een nieuw pand bouwen voor een nieuwe tak: Masévon Advanced Systems. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de hightech-branche rond Hardenberg. ,,Ik noem het hier Vechtdal Valley”, zegt CEO Henk Kieft, met een knipoog naar de beroemde techregio in Californië.

Vechtdal