Volledig scherm
Het gemeentehuis van Hardenberg. © Tom van Dijke

Extra taalles voor medewerkers kinderopvang Hardenberg

Hardenberg trekt 70.000 euro uit om het taalniveau van leid(st)ers van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven bij te spijkeren. Zo kunnen deze medewerkers eventuele taalachterstand van peuters beter aanpakken, waarna die kinderen daarna makkelijker kunnen meekomen op de basisschool. 

Pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen moeten vóór 1 augustus 2019 op grond van wettelijke eisen voldoen aan taalniveau 3F. Daarbij gaat het om leesvaardigheid en goed kunnen spreken en luisteren. Gemeenten ontvangen van het Rijk extra budget voor het bereiken van dit minimale taalniveau. Hardenberg gaat medewerkers van voorschoolse voorzieningen die in 2017 een toets hebben gedaan en nog niet aan het vereiste taalniveau hebben voldaan dit jaar scholing aanbieden. 

Van de 137 pedagogisch medewerk(st)ers die in de gemeente werkzaam zijn voor een van de dertien organisaties die peuters opvangen, zijn er vorig jaar 85 geslaagd. De overige 52 moeten dit jaar de toets nog halen. Van vijf organisaties zijn alle medewerkers al geslaagd. ,,Kinderen die naar de basisschool gaan moeten straks taalvaardig zijn, zodat ze dan meteen goed mee kunnen komen in groep 1'', legt onderwijswethouder Jannes Janssen van de gemeente Hardenberg het doel uit. De gemeente Hardenberg heeft hierover afspraken gemaakt binnen de werkgroep vve, waarin de grootste aanbieders van voor- en vroegschoolse educatie in de gemeente vertegenwoordigd zijn. 

Gemeenteraad

Het taalniveau is voldoende als bijvoorbeeld minstens een 5,5 is gehaald voor het vak Nederlands op de cijferlijst voor een havo- of vwo-diploma, of een 5,5 of meer op de onderdelen mondelinge taalvaardigheid en lezen van de Nederlandse taal bij een diploma op mbo-4 niveau. De gemeenteraad moet op 20 februari beslissen over dit collegevoorstel.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

  1. Erika start met instructeursopleiding western rijden: ‘We moeten af van dat rodeo-imago’
    PREMIUM

    Erika start met instruc­teurs­op­lei­ding western rijden: ‘We moeten af van dat ro­deo-ima­go’

    Altijd al les willen geven in western paardrijden? Dat kan binnenkort in Rheezerveen, daar wordt straks een instructeursopleiding gegeven voor western rijden. En wie direct denkt aan cowboys, lasso's en stoere rodeo-taferelen komt bedrogen uit: ,,De verschillen met het Engelse paardrijden zijn erg klein’’, vertelt initiatiefneemster en western rijdster Erika Zengerink uit Kloosterhaar.

Vechtdal