Volledig scherm
Pieter Omtzigt © Reinier van Willigen

Felle reacties op Dedemsvaartse petitie voor Omtzigt als CDA-lijsttrekker

DEDEMSVAART/ ENSCHEDE - Gerrit Hartholt is geschrokken van de negatieve reacties van zijn mede-CDA'ers. Hartholt wil dat Sybrand van Haersma Buma als lijsttrekker plaatsmaakt voor het Enschedese Kamerlid Pieter Omtzigt. „Veel mensen vinden dat we de partij en Buma beschadigen, maar dat is juist niet onze bedoeling”, zegt Gerrit Hartholt uit Dedemsvaart.

Hij heeft de actie via Petities.nl samen met een partijgenoot uit de provincie Utrecht opgezet. Deze mede-initiatiefnemer wil onbekend blijven, aldus Hartholt. Hun petitie is in twee dagen tijd door 110 mensen ondertekend. „Het loopt nog niet storm, maar dat hadden we ook niet verwacht. Het is een heel gevoelig onderwerp in de partij. Dat zie je ook aan reacties op Facebook en via de mail.”

Onruststokers
De twee initiatiefnemers worden bestempeld als onruststokers. „We vinden echter dat het goed is voor de partij als er toch een open lijsttrekkerverkiezing komt. Het CDA staat in de peilingen al maandenlang op 17 zetels, en dat gaat met Buma niet veranderen."

Omtzigt
Omtzigt was niet op de hoogte van de petitie toen die woensdagmiddag online kwam en reageerde met een knipoog. „Heel sympathiek van die mensen. Ik zie het maar als steun voor mijn politieke werk. We hebben al een prima lijsttrekker gekozen.”

Vechtdal