Volledig scherm
Het gebouw van de Raad van State. © Wikimedia Commons/Effeietsanders

Friese TBS'er was tegen zijn zin jaren inwoner Hardenberg

DEN HAAG/BALKBRUG - Een Friese TBS'er die vijf jaar lang in TBS-kliniek Veldzicht in Balkbrug zat, werd terecht door de gemeente Hardenberg ingeschreven als ingezetene.

Dit vindt de Raad van State waar de TBS'er in september naar toe stapte. De hoogste bestuursrechter wees woensdag dan ook zijn eis om een schadevergoeding af.

De man die tegenwoordig in een TBS-kliniek in Zeeland zit zegt flink wat last te hebben gehad van de gedwongen inschrijving in de Hardenbergse Basisregistratie Personen. Hij kreeg thuis in Friesland geen kinderbijslag meer omdat de SVB dacht dat zijn dochter verhuisd was. Hij kreeg ook gedoe met zijn hypotheek omdat de bank dacht dat zijn woonadres niet meer klopte.

De Raad van State zegt dat iemand woont op het adres waar hij gedurende een half jaar de meeste tijd overnacht. Dat was in Balkbrug. Gemeenten zijn volgens de wet verplicht de administratie op orde te houden dus de gemeente kon niet anders, aldus de Raad van State. Hardenberg ging overigens pas over tot inschrijving over na een seintje uit de Friese gemeente waar de man zijn huis heeft.

Vechtdal