G-Parade Gramsbergen gaat voor landelijke Gouden Pit

video,,Dit is zo uniek, zo leuk! Wij geloven in een eerste plaats.’’ Ronald Belser en Emil Baveld zijn er van overtuigd dat hun geesteskind, de G-Parade in Gramsbergen, de landelijke finale van de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit kan winnen. De boottocht voor mensen met een beperking en hun mantelzorgers won al de Overijsselse verkiezing, en bindt nu de strijd aan met de elf andere provinciale winnaars. Inzet: de Gouden Pit plus een extra geldprijs van 3000 euro, bovenop de 1000 euro die al werd verdiend als een van de Overijsselse Kernen met Pit.  

In de zomer van 2016 werd het idee van Belser en Baveld werkelijkheid, en werd een proefversie gehouden van de feestelijke botenparade op de Vecht en het kanaal Almelo-De Haandrik. ,,Toen hebben we ervaring kunnen opdoen met het organiseren van zo'n boottocht’’, legt ProGram-voorzitter Ronald Belser uit. ,,Hoe lang duurt het voor iedereen aan boord is en we kunnen gaan varen? Hoeveel vrijwilligers heb je nodig om de passagiers te helpen in- en uitstappen? Hoe lang moet de vaartocht zijn om het voor iedereen leuk te houden?’’ 

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
De passagiers zijn ingescheept op de Vechtezomp 'Grammesberghe'. © Stichting ProGram

Code Oranje

Na die geslaagde vuurdoop kon de organisatie, bestaande uit initiatiefnemer stichting ProGram, de Baalderborg Groep, serviceclub Rotary Hardenberg en stichting Vechtezompen in de zomer van 2017 niet echt van wal steken. Code Oranje zorgde er voor dat de vloot met het oog op de veiligheid niet kon uitvaren voor de eerste officiële G-Parade. ,,Een goed besluit, het was heel slecht weer’’, stelt Emil Baveld. ,,Maar afgelopen jaar was het een groot succes, echt een onvergetelijke dag voor 80 enthousiaste deelnemers en hun 54 begeleiders.’’ 

Tekst loopt door onder foto

Volledig scherm
Ruim 130 passagiers genieten van de vaartocht van Gramsbergen naar Laar. © Stichting ProGram

Vechtezompen

De botenparade telde zo'n 25 vaartuigen, die vanaf de kade bij bierbrouwerij de Mommeriete over het kanaal koers zette naar de Vecht richting het Duitse Laar. ,,Bij De Haandrik rechtsaf’’, grappen Baveld en Belser. Er waren allerlei boten, zoals de replica's van de Vechtezompen ‘Grammesberghe’ en 'de Mölle’ uit Laar, de Drentse passagiersboot De Snikke, en bootjes van de Havenvereniging Coevorden, de Watersportvereniging Hardenberg, Kanovereniging Hardenberg-Vecht en de Gramsberger roeivereniging Salland. Na anderhalf uur varen was er bij terugkomst opnieuw gezellige muziek en een hartige hap. Duikers en EHBO’ers hielden een oogje in het zeil, samen met tientallen vrijwilligers zorgden ze er voor dat het evenement prima verliep. ,,Dit evenement past uitstekend bij de natuurlijke omgeving van de Vecht en het kanaal. 

Tekst loopt door onder foto

Volledig scherm
Diverse vaartuigen doen mee aan de G-Parade. © Stichting ProGram

Kern met Pit

Kern met Pit is de jaarlijkse leefbaarheidswedstrijd van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij, met als doel dat mensen een bijdrage leveren aan de verbetering van hun directe leefomgeving. Stichting ProGram ('Promotie Gramsbergen’) schrijft al sinds 2012 projecten in, waarmee steeds het predicaat ‘Kern met Pit’ en de bijbehorende duizend euro in de wacht werden gesleept. De eerste keer was dat met het cultureel festival ‘Night of the Forest', het sportieve evenement ‘Gramsbergen Daar Loop Je Mee Weg’, de aanleg van een moestuin voor jong en oud, een zomerkamp voor kinderen, de renovatie van het openluchttheater in het Gramsberger Bosje, en in 2018 dus de G-parade. ,,Het zou erg mooi zijn als de G-parade de landelijke finale wint, nadat de gemeente Hardenberg in 2018 al werd uitgeroepen tot meest toegankelijke gemeente van Nederland voor mensen met een beperking”, stelt Ronald Belser. ,,We hopen dat alle Overijsselaren nu op de G-Parade stemmen, als een mooi project uit hun eigen provincie. Een beetje chauvinistisch mogen we toch wel zijn?!’’ Op 30 maart wordt de uitslag bekend gemaakt in Amersfoort, stemmen kan tot 27 maart via de website www.kernmetpit.nl. 

Volledig scherm
Het voorste deel van de vloot van de G-Parade vaart al richting Duitsland. © Stichting ProGram
  1. Rick Brink uit Hardenberg naar tv-finale Minister van Gehandicaptenzaken
    PREMIUM

    Rick Brink uit Hardenberg naar tv-finale Minister van Gehandicap­ten­za­ken

    Rick Brink is finalist in de verkiezing van de Minister van Gehandicaptenzaken. De Hardenbergse politicus verneemt de blijde boodschap via een i-Pad, waarop Lucille Werner vertelt dat hij bij de laatste zes zit. ,,Je bent een fantastische topper, jij gaat schitteren op 17 juni’’, meldt de tv-presentatrice, bekend van het woordspelletje Lingo. ,,Wat een verrassing, ik weet niet wat ik zeggen moet’’, reageert de 33-jarige Brink enthousiast.

Vechtdal