G-Parade Gramsbergen gaat voor landelijke Gouden Pit

video,,Dit is zo uniek, zo leuk! Wij geloven in een eerste plaats.’’ Ronald Belser en Emil Baveld zijn er van overtuigd dat hun geesteskind, de G-Parade in Gramsbergen, de landelijke finale van de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit kan winnen. De boottocht voor mensen met een beperking en hun mantelzorgers won al de Overijsselse verkiezing, en bindt nu de strijd aan met de elf andere provinciale winnaars. Inzet: de Gouden Pit plus een extra geldprijs van 3000 euro, bovenop de 1000 euro die al werd verdiend als een van de Overijsselse Kernen met Pit.  

In de zomer van 2016 werd het idee van Belser en Baveld werkelijkheid, en werd een proefversie gehouden van de feestelijke botenparade op de Vecht en het kanaal Almelo-De Haandrik. ,,Toen hebben we ervaring kunnen opdoen met het organiseren van zo'n boottocht’’, legt ProGram-voorzitter Ronald Belser uit. ,,Hoe lang duurt het voor iedereen aan boord is en we kunnen gaan varen? Hoeveel vrijwilligers heb je nodig om de passagiers te helpen in- en uitstappen? Hoe lang moet de vaartocht zijn om het voor iedereen leuk te houden?’’ 

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
De passagiers zijn ingescheept op de Vechtezomp 'Grammesberghe'. © Stichting ProGram

Code Oranje

Na die geslaagde vuurdoop kon de organisatie, bestaande uit initiatiefnemer stichting ProGram, de Baalderborg Groep, serviceclub Rotary Hardenberg en stichting Vechtezompen in de zomer van 2017 niet echt van wal steken. Code Oranje zorgde er voor dat de vloot met het oog op de veiligheid niet kon uitvaren voor de eerste officiële G-Parade. ,,Een goed besluit, het was heel slecht weer’’, stelt Emil Baveld. ,,Maar afgelopen jaar was het een groot succes, echt een onvergetelijke dag voor 80 enthousiaste deelnemers en hun 54 begeleiders.’’ 

Tekst loopt door onder foto

Volledig scherm
Ruim 130 passagiers genieten van de vaartocht van Gramsbergen naar Laar. © Stichting ProGram

Vechtezompen

De botenparade telde zo'n 25 vaartuigen, die vanaf de kade bij bierbrouwerij de Mommeriete over het kanaal koers zette naar de Vecht richting het Duitse Laar. ,,Bij De Haandrik rechtsaf’’, grappen Baveld en Belser. Er waren allerlei boten, zoals de replica's van de Vechtezompen ‘Grammesberghe’ en 'de Mölle’ uit Laar, de Drentse passagiersboot De Snikke, en bootjes van de Havenvereniging Coevorden, de Watersportvereniging Hardenberg, Kanovereniging Hardenberg-Vecht en de Gramsberger roeivereniging Salland. Na anderhalf uur varen was er bij terugkomst opnieuw gezellige muziek en een hartige hap. Duikers en EHBO’ers hielden een oogje in het zeil, samen met tientallen vrijwilligers zorgden ze er voor dat het evenement prima verliep. ,,Dit evenement past uitstekend bij de natuurlijke omgeving van de Vecht en het kanaal. 

Tekst loopt door onder foto

Volledig scherm
Diverse vaartuigen doen mee aan de G-Parade. © Stichting ProGram

Kern met Pit

Kern met Pit is de jaarlijkse leefbaarheidswedstrijd van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij, met als doel dat mensen een bijdrage leveren aan de verbetering van hun directe leefomgeving. Stichting ProGram ('Promotie Gramsbergen’) schrijft al sinds 2012 projecten in, waarmee steeds het predicaat ‘Kern met Pit’ en de bijbehorende duizend euro in de wacht werden gesleept. De eerste keer was dat met het cultureel festival ‘Night of the Forest', het sportieve evenement ‘Gramsbergen Daar Loop Je Mee Weg’, de aanleg van een moestuin voor jong en oud, een zomerkamp voor kinderen, de renovatie van het openluchttheater in het Gramsberger Bosje, en in 2018 dus de G-parade. ,,Het zou erg mooi zijn als de G-parade de landelijke finale wint, nadat de gemeente Hardenberg in 2018 al werd uitgeroepen tot meest toegankelijke gemeente van Nederland voor mensen met een beperking”, stelt Ronald Belser. ,,We hopen dat alle Overijsselaren nu op de G-Parade stemmen, als een mooi project uit hun eigen provincie. Een beetje chauvinistisch mogen we toch wel zijn?!’’ Op 30 maart wordt de uitslag bekend gemaakt in Amersfoort, stemmen kan tot 27 maart via de website www.kernmetpit.nl. 

Volledig scherm
Het voorste deel van de vloot van de G-Parade vaart al richting Duitsland. © Stichting ProGram
 1. Everth en Frenske blij met kasteel, Ik Vertrek en de ‘stofzoeger’
  PREMIUM

  Everth en Frenske blij met kasteel, Ik Vertrek en de ‘stofzoeger’

  Everth (61) en Frenske (61) Visscher uit Dedemsvaart veroverden zaterdagavond de harten van Nederland, met hun poging om van een eeuwenoud en vervallen kasteel in Frankrijk een bed and breakfast te maken. Meer dan 1,5 miljoen mensen zagen het geklungel met de taal, de strijd tegen houtworm en het gehaast om de eerste gasten te ontvangen. Maar ook een ongebreideld positivisme van de nieuwbakken kasteelheer om van het avontuur een goed einde te maken. ,,Die satellietschotel? Die staat er inmiddels. Net als de wasmachine.”
 2. Motorliefhebber Jansen strikt wereldreiziger Van Hooff voor trip naar Ommen

  Motorlief­heb­ber Jansen strikt wereldrei­zi­ger Van Hooff voor trip naar Ommen

  Motorjournalist Paul van Hooff vertelt zondag 24 maart in motorcafé Calluna in Ommen over de boeken die hij wijdde aan zijn avontuurlijke reizen op z’n Moto Guzzi V7. Hij reisde op zijn in 1975 gebouwde motorfiets met koosnaam ‘Guus’ van Alaska naar Argentinië, en daarna van Den Bosch naar Tokio. Zijn boeken werden bestsellers. Dat Van Hooff het Ommer café aandoet is te danken aan de 58-jarige motorliefhebber Jan Jansen, uit Dedemsvaart.

Vechtdal