G-Parade in Gramsbergen: gehandicapten genieten van boottocht over het kanaal

videoHelemaal droog hielden ze het niet, maar de circa tweehonderd deelnemers genoten zaterdag van de G-Parade over het kanaal bij Gramsbergen. Vanwege de sombere weersvooruitzichten had de organisatie het evenement een uur naar voren gehaald en die zet pakte goed uit.

Het is nog prachtig weer als het tiental boten sluis De Haandrik nadert. Familieleden en begeleiders wuiven vanaf de kant naar de inzittenden, die vrolijk terugzwaaien. De stemming zit er goed in. Op een van de boten zorgt een accordeonist voor muziek.

Geluidjes

,,Als je die gezichten ziet, dat is goud waard”, zeggen Zoeleiman en Francien Sairin uit Geesbrug. Hun dochter Nicole vaart mee in de Koevorden II, het grootste vaartuig van de botenparade. ,,Praten kan ze niet, maar ze geniet er op haar manier van, met geluidjes. Wel fijn dat er begeleiders bij zijn, dan voelt ze zich meer op haar gemak.” Dat laatste ervoer ook begeleidster Chantal Westerhoff: ,,In gezelschap van bekenden werkt dit het beste. Er komen toch al zoveel dingen op hen af die nieuw voor hen zijn. Ook qua weer: we hebben alles gehad, van drukkend warm tot een hoosbui. Maar ze vonden het heel gezellig. Ik zat naast Matthijs, die heeft de hele tijd liedjes gezongen.”

Verantwoord

De organisatie stond voor een lastig probleem: de weersvooruitzichten waren vooral later op de dag niet best. En dus besloten ze te elfder ure het evenement een uur eerder te laten beginnen. ,,We wilden het graag door laten gaan, omdat veel deelnemers er echt naartoe geleefd hebben”, zegt Henk Kremer. ,,Maar het moet natuurlijk wel verantwoord blijven.”

Poncho's

Dat bleef het, want hoewel het gezelschap op de terugweg werd overvallen door een stevige bui, waarvoor de regenponcho’s tevoorschijn kwamen, viel het naderhand mee. Zodat de groep van zo’n tweehonderd mensen - inclusief begeleiders, een brandweerboot, EHBO’ers en twee duikers - in een vrolijke stemming weer aan land kwam bij het vertrekpunt, café-bierbrouwerij Mommeriete in Gramsbergen. Daar wachtte een afterparty met Zanger Hans en een maaltijd van patat en broodjes hamburgers. En een toespraak van Rick Brink, de kersverse ‘minister van gehandicaptenzaken’. ,,Een uniek initiatief”, vindt hij het, ,,waarmee deze mensen een prachtig dagje uit hebben beleefd. Het zou mooi zijn als zoiets ook elders van de grond kwam. Ik zie mezelf vooral als aanjager van goede ideeën. Die wil ik verzamelen en verspreiden.’’

Volledig scherm
In Gramsbergen is zaterdag de G-parade gehouden. Ongeveer 200 mensen met een beperking hebben op een boot over de Vecht gevaren. © Alex Mulder

Vechtdal