Volledig scherm
foto ANP

Geldautomaten Vechtdal niet te redden

KLOOSTERHAAR / DE KRIM - De inwoners van Kloosterhaar en De Krim kunnen fluiten naar hun geldautomaat. Rabobank Vaart en Vechtstreek is niet van plan terug te komen op het besluit om de 'flappentappen' begin november te verwijderen. "Het aantal transacties is te gering geworden omdat de mensen anders zijn gaan bankieren met een geringere rol voor contant geld", zegt Hans van Dijk, directeur particulieren.

Hij zat maandagmiddag nog om tafel met de besturen van Plaatselijk Belang Kloosterhaar en dorpshuis 't Haarschut. Maar ondanks de uitgeoefende druk via brieven, sociale media en in de media, bleek de bank onvermurwbaar. Wel zijn er wat handreikingen gedaan om Kloosterhaar tegemoet te komen. Ruud de Jong, voorzitter van Plaatselijk Belang, kan leven met de gedane toezeggingen. PB en de bank gaan die binnenkort samen voorleggen van de bevolking.

Zo wordt gekeken of de geldvoorziening in de muur van het dorpshuis nog wat langer dan 9 november in stand gehouden kan worden. En de bank heeft toegezegd alles in het werk te stellen om de mensen die het hardst worden getroffen tegemoet te komen. Van Dijk denkt daarbij aan oudere inwoners, mensen die minder mobiel zijn en ondernemers. "Voor mensen die onoverkomelijke problemen ondervinden door sluiting van de geldautomaat is er onze geldexpress, die op bestelling geld thuis brengt." Verder wil de Rabobank het aantal contante betalingen terugdringen. "Dat kan bijvoorbeeld door ondernemers die er nog niet een hebben, uit te rusten met een pinautomaat. Dat is nog veiliger ook", aldus Van Dijk. Hij zegt te zijn verrast door de heftige reacties, met name vanuit Kloosterhaar, op de mededeling dat de geldautomaat verdwijnt. "Heel vervelend dat ons bericht zo is geland, maar het veranderde betalingsgedrag dwingt ons hiertoe. Maar natuurlijk balen we van ontevreden klanten." De bank praat ook met het dorpshuisbestuur, die door het vertrek van de geldautomaat te maken heeft met inkomstenderving. "We laten het dorpshuis niet in de kou staan", is alles wat Van Dijk hierover in dit stadium kwijt wil.

Vechtdal