Volledig scherm
Het perceel aan de Bruchterbeekweg waar het om gaat © Google streetview

Gemeente Hardenberg wijst plan voor herbouw oliemolen in Brucht af

De gemeente Hardenberg wijst een plan voor herbouw van een verdwenen oliemolen met daarbij een horecagelegenheid in Brucht af. 

Het gaat om een plan van Europrojecten Nederland B.V. voor herbouw van de verdwenen oliemolen, bouw van een woning met bijgebouw en realisatie van een kleine horecagelegenheid aan de Bruchterbeekweg in Brucht. De gemeente wijst het principeverzoek van Europrojecten af, omdat het plan op onderdelen in strijd is met het gemeentelijk beleid, blijkt uit het collegevoorstel. 

De gemeente heeft vooral moeite met de woning met bijgebouw die in het verzoek benoemd staat. „Het terugbrengen van een cultuurhistorisch element zoals de molen is is beleidsmatig goed te verantwoorden. Het gaat hier echter om een totaalplan. De woning en de kleinschalige horeca zijn noodzakelijk om het plan financieel haalbaar te maken. Er is geen sprake van herbouw van een verdwenen erf en de funderingen liggen niet in de grond. Daarnaast komt de oliemolen los te staan van het erf en komt de molen evenmin in de achterliggende beek te staan", staat in het collegevoorstel. 

Een andere reden om het plan af te blazen is de tegenstand die er in de buurt is. Zeven gezinnen uit de buurt schakelden gezamenlijk een advocaat in om hun bezwaren bij de gemeente Hardenberg kenbaar te maken. De buurtbewoners hebben vooral moeite met het huis en de horecavoorziening die gebouwd zou worden. 

Bovendien wordt het huidige perceel gebruikt voor agrarische doeleinden en kent het een open karakter. Dat is al jaren het geval en volgens de gemeente past het  toevoegen van een woning op deze locatie ruimtelijk gezien niet. 

  1. GroenLinks: NAM moet stoppen met gaswinning na lekkage Collendoornerveen
    PREMIUM

    GroenLinks: NAM moet stoppen met gaswinning na lekkage Collendoor­ner­veen

    GroenLinks in Overijssel pleit voor stopzetting van de installatie die NAM in gebruik heeft in Collendoornerveen. Die lekte in het verleden, is inmiddels gerepareerd en klaar om weer gebruikt te worden. De NAM doet allerlei tests om de installatie op eventuele nieuwe lekken te controleren. Wat betreft Statenlid Robert Jansen hoeft dat helemaal niet. ,,Je moet de hele troep niet meer willen opstarten.”

Vechtdal