Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock

Geschrokken reacties na groen licht voor Hardenbergse zonneparken

De gemeenteraad stemde dinsdagavond in met het het plaatsen van zeven zonneparken in de gemeente Hardenberg. Wel werd er een amendement ingediend: de gemeenteraad moet eerst de vergunningen goedkeuren voordat deze verleend worden. Tot opluchting van Jan Bruins, een van de tegenstanders van de plannen. 

,,Dat amendement is positief, anders was het allemaal wel erg kort door de bocht. Maar ik til er niet te zwaar aan hoor, ik verwacht dat het wel gunstig af gaat lopen’’, vertelt Bruins. Bruins strijdt samen met zijn buren tegen een zonnepark tussen de wijk Baalderveld en de buurtschap Hoogenweg. Dat de raad toestemde dinsdagavond, was een tegenvaller voor de 80-jarige Bruins. ,,Maar we laten het er niet bij zitten. Wie zwijgt stemt toe. Wij zwijgen dus niet.’’ Welke stappen Bruins samen met zijn buren gaat ondernemen, weet hij nog niet. ,, We blijven overleggen, en wie weet komt er nog een jurist aan te pas, maar dan zien we allemaal wel.’’ 

  1. Boeren en jagers niet aan banden door kraanvogels Engbertsdijksvenen

    Boeren en jagers niet aan banden door kraanvo­gels Engberts­dijks­ve­nen

    Afgelopen zomer streek slechts een elftal kraanvogels neer in de Engbertsdijksvenen, terwijl er in 2015-2016 minstens 300 zijn geteld. Feit is dat deze statige vogels het duizend hectare grote natuurgebied op de grens van Vechtdal en Twente elk jaar weten te vinden. Het beheerplan dat de provincie Overijssel opstelde voor dit Natura 2000-gebied moest op enkele punten aangepast worden nadat de Raad van State in oktober 2017 bezwaren tegen het plan gedeeltelijk gegrond verklaarde. Gedeputeerde Staten (GS) van Overijssel hebben met die aanpassing vooral onduidelijkheden rond de foerageergebieden van de kraanvogels weggenomen.

Vechtdal